Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 27.03.2015.
10:30
beta.informer.rs A

Rusi prave autoput kojim će spojiti London i Aljasku

Rusija planira da izgradi najduži autoput na svetu, koji će povezivati Atlantski i Tihi okean. Duž tog superautoputa dugačkog više od 20.000 kilometara biće izgrađena i železnička pruga, kao i naftovodi i gasovodi.

Reuters
Novi, ambiciozni Putinov projekat

Na taj način Rusija planira da postane najveći transportni čvor na svetu i most između Evrope, Azije i Severne Amerike.

Idejni tvorac projekta je Ruska akademija nauka, koja je Vladimiru Putinu već predala planove na razmatranje. Prema projektu, autoput bi krenuo iz Britanije, išao preko Berlina, Moskve i Jekaterinburga, pa sve do Aljaske.

Predsednik Ruske akademije nauka Vladimir Fortov kaže da je projekat, nazvan Transevroazijski pojas razvoja (TEPR), veoma ambiciozan.

- Samim tim, on će mnogo i koštati. Međutim, rešiće i mnoge probleme u razvoju udaljenih regiona. Privući će turiste i investitore - izjavio je Fortov za "Sajbirijan tajms".

- Olakšavajuća okolnost je to što i kroz Evropu i Rusiju postoje putevi. Samo transsibirska mreža puteva dugačka je oko 11.000 kilometara. Nisu svi drumovi u najboljem stanju, ali je ovo prilika da se obnove - navode tvorci projekta.Tim koji je izradio projekat kaže da će on koštati hiljade milijardi dolara, ali da će njegova korist biti mnogo veća od cene izgradnje.

Kad je reč o pruzi, koja bi pratila autoput, ruski stručnjaci kažu da bi ona mogla da se nastavi na transsibirsku železnicu.

Novi gradovi

Direktor "Ruskih železnica" Vladimir Jakunjin navodi da bi izgradnjom superautoputa Rusija postala i novi svetski centar za razvoj haj-tek industrije. Pored toga, put bi omogućio i izgradnju elektrana i vodovoda, ali bi dao i priliku za nastanak novih gradova. Inače, zasad najduži put na svetu nalazi se u Australiji i dugačak je oko 14.500 kilometara. Zove se Autoput 1 i prostire se preko čitavog kontinenta.

POVEZANE VESTI

Petak 27.03.2015. 12:28
Školski primer Potemkinova sela. U zadnje vremene ne prestaje licitacija budućih ruskih čuda. Super avion 10 generacije, podmornica iz ratova zvezda, quad motor na daljinski, pa sad ovaj auto put....Svi ovi projekti mi jako liče na "Beograd na vodi" maketu. Ovo zadnje ni pas s maslom ne bi pojeo.
Petak 27.03.2015. 11:59
nisam siguran da će im graditi,autoput pošto zvanični London tražio naširoko upotrebu nuklearnig naoružanja u ukrajinskoj krizi
Petak 27.03.2015. 13:06
путин ће заштити свои народ а онда ће да гради и аутопута. па није путин издаица да прода свои народ за шаку долари кој слободан и његови ученици вућић дачић вулин и остали буранија
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online