Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.03.2015.
09:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Rat za strateški tok nafte

Vazdušni napadi koje je izvršila u Jemenu koalicija zemalja Zaliva predvođena Saudijskom Arabijom bili su uspešni i nastaviće se dok se ne ostvare ciljevi.

Reuters
Sledi krvavi kopneni rat: Huti spremni na oružani otpot Saudijcima

Na konferenciji za štampu u Rijadu Ahmed Asiri je rekao da koalicija koja okuplja deset zemalja za sada nema planove da krene u kopnenu ofanzivu iza vazdušnih napada, čiji je cilj da se zaustavi napredovanje šiitskih Huti pobunjenika u Jemenu.

Zalivske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje Hutija u Jemenu. Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sedištu predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bekstva iz Sane, a odakle je on prekjuče pobegao u Saudijsku Arabiju.

Napadi su počeli prekjuče pred zoru na glavni grad Sanu i na još tri provincije. Pogođeni su vazdušna baza u Sani, vojne baze i položaji protivavionske odbrane, a uništeno je više kuća blizu aerodroma u Sani. U napadima je ubijeno najmanje 18 civila.

U govoru koji je prenosila televizija, vođa šiitskih pobunjenika Abdul Malik el Huti optužio je SAD, Saudijce i Izrael da su pokrenuli kriminalnu, nepravednu i brutalnu kampanju čiji je cilj da izvrše invaziju na Jemen i okupiraju ga.

Pozadina ovog sukoba je zapravo rivalstvo sunitske Saudijske Arabije i njenih saveznika Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, i s druge strane šiitskog Irana za uticaj u Persijskom zalivu. Siromašna država Jemen je jako važna jer izlazi na Adenski zaliv kroz koji prolazi svakog dana više od trećine ukupne nafte namenjene Zapadu.

Priprema kopnene intervencije

Šefovi diplomatija arapskih zemalja okupljeni u Egiptu odobrili su plan vođenja zajedničke vojne kampanje u Jemenu, rekao je generalni sekretar Arapske lige Nabil el Arabi. Nacrt rezolucije će biti predstavljen na samitu Arapske lige danas u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku.
- Ministri su se složili o vrlo važnom načelu, formiranju vojnih snaga - rekao je El Arabi na konferenciji za štampu.
- Prvi put će vojne snage biti formirane i funkcionisaće u ime arapskih zemalja - dodao je.

Ovaj "posrednički rat" se vodi na više frontova, pa tako u Iraku koji sada vode većinski šiiti Iran pomaže vladu u Bagdadu, dok se veruje da Saudijci imaju naklonost među sunitskim pobunjenicima. Slično je i u Siriji. Tamo Iran vojno pomaže predsedniku Bašaru al Asadu, takođe šiitu, dok Saudijska Arabija finansira većinske sunitske pobunjenike.

Stigli i američki brodovi

Dva američka ratna broda stacionirana u Crvenom moru su u pripravnosti i spremna da odgovore na pobunu u Jemenu, objavilo je američko ministarstvo odbrane. Koalicija zemalja Zaliva predvođena Saudijskom Arabijom izvela je danas vazdušne napade na Jemen i najavila da će ih nastaviti dok ne ostvari svoje ciljeve. Američki predsednik Barak Obama stavio je u pripravnost Centralnu komandu (zaduženu za Bliski istok), ali još nije izdao naredbu za napad na Jemen.


 

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 12:16
Aloooooooo. pa sta c eka taj iran vise, nek posalje protiv-brodske rakete da Potope smrdljive jenki kauboje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online