Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 29.03.2015.
06:11
O. Ikodinović - Vesti A

Fašista na čelu ukrajinskog Ministarstva odbrane

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je vođi fašističkog pokreta Desni sektor i poslaniku Vrhovne rade Ukrajine Dmitriju Jarošu mesto u Ministarstvu odbrane ove zemlje, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko u programu ukrajinske televizije Peti kanal.

Reuters
Dmitrij Jaroš bi da uniformu zameni odelom

- Mogu da potvrdim da je Dmitrij Jaroš dobio predlog od predsednika da zauzme položaj u Ministarstvu odbrane. Ja bih pozdravio tu odluku, ukoliko Jaroš pristane - rekao je Gerašenko.

Prema njegovim rečima, Jarošu je je "nesumnjivo dosadno u Vrhovnoj radi".

- On je bio teško ranjen u borbama, i ja bih sa zadovoljstvom sa njim formirao Dobrovoljački savez odbrane Ukrajine po uzoru na estonski, finski i švajcarski sistem - dodao je Gerašenko.

Glavni ukrajinski neonacista izjavio je prošlog meseca da njegov radikalni pokret odbacuje mirovni sporazum iz Minska, dodajući da će njihove paravojne jedinice na istoku Ukrajine nastaviti da se "aktivno bore na osnovu svog vlastitog plana".

Jaroš se nalazi i na Interpolovoj poternici. Rusija je još u martu prošle godine podigla optužnicu i raspisala međunarodnu poternicu za Jarošem, zbog "javnih poziva na ekstremizam i terorizam".

Ovo nije prvi slučaj neobičnih odluka nove ukrajinske vlade. U februaru ove godine Porošenko je imenovao bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija za jednog od svojih savetnika. Kontroverzni gruzijski političar, koji se nalazi u SAD u egzilu, postavljen je na čelo Savetodavnog međunarodnog veća za reforme.

Osim toga, početkom decembra prošle godine na mesto šefa Ministarstva finansija imenovana je američka državljanka, ukrajinskog porekla Natalija Jaresko, ministar za ekonomski razvoj postao je Litvanac Ajvaras Abromavičus, a ministar zdravlja Gruzin Aleksandar Kvitašvili.
Eksperti smatraju da se uloga stranaca u ukrajinskoj vladi fokusira na interese zapadnih zemalja, posebno SAD.

Glavni urednik Kijevskog telegrafa Vladimir Skačko rekao je da će "finansijskim poslovima biti zadužen onaj ko zapravo plaća i naručuje muziku i pleše sa devojkom, Sjedinjenim Državama".

Direktor ukrajinske filijale Instituta zemalja ZND Denis Denisov je ocenio da su pokušaji da se privuku stranci na visoke dužnosti zbog borbe protiv korupcije "veoma sumnjiva praksa".

- Kao što pokazuje iskustvo drugih zemalja, sama država se u tom slučaju predaje pod spoljnu kontrolu. U različitim strukturama i ministarstvima Ukrajine već radi dosta stranih savetnika, uglavnom iz SAD i Evrope - rekao je neimenovani ekspert.

Nema povlačenja

Ultranacionalistička organizacija Desni sektor je saopštila da može ući u sastav Ministarstva odbrane Ukrajine kao "zasebna borbena jedinica", i samo pod svojim uslovima. Ranije su ukrajinski mediji preneli da je dobrovoljačkim bataljonima postavljen ultimatum da se povuku iz Širokina kod Marijupolja i da napuste područje specijalne operacije.

- Ultimatume mi nećemo slušati. Pozicije ostaju iste. Mi dejstvujemo u skladu sa Ustavom. U Nacionalnu gardu principijalno nećemo ići, a u Ministarstvo odbrane možemo ući ali pod našim uslovima - rekao je Artjom Skoropadski iz Desnog sektora.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.03.2015. 06:34
Zlocinacka org. zvana eU saradjuje od davno iskljucvivo sa fassistima-naccistima-pedofolicarima.....znaci najgorim izrodima ! Sta vam to jasno kaze?.............Tacno + Slavna Borba protiv Naccizma je u punom toku.........Zivela Casna Anti-Fassisticka Borba protiv naccistickog terorizma +
Nedelja 29.03.2015. 15:59
Tamo su svi faššisti-nije neophodno komentarisati svakog pojedinačno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online