Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.03.2015.
08:51
O. Ikodinović - Vesti A

Kina je sad svetski ekonomski džin

Rusija će se pridružiti kineskom pandanu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - Azijskoj banci za infrastrukturne investicije (AIIB), javlja RT. Koristeći institucionalne mogućnosti Evroazijskog saveza i instrumente drugih inicijativa u regionu, Rusija i njeni partneri mogu proširiti saradnju, ne samo u oblasti isporuke energenata, već i u drugim važnim oblastima.

Kina napreduje ogromnim koracima: Gradilišta niču iz dana u dan

Eskperti u AIIB vide potencijalnog konkurenta MMF i Svetskoj banci. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Azijsko-ekonomskog foruma u Boaou (provincija Hanan, Kina) prvi potpredsednik vlade Rusije Igor Šuvalov objavio je odluku šefa države.

- Želeo bih da vas informišem da je predsednik Vladimir Putin odlučio da Rusija učestvuje u kapitalu Azijske banke za infrastrukturne investicije - rekao je on.

Šuvalov je naglasio da će učešće Rusije pomoći da se ojača saradnja sa partnerima, ne samo u isporuci nafte i gasa, već i u sferi visokih tehnologija, saobraćaju, industriji, građevinarstvu, komunikacijama i poljoprivredi.

Savez 20 država

Početnih 50 milijardi dolara kapitala AIIB najvećim je dijelom obezbedila Kina koja predstavlja banku kao instrument finansiranja regionalnog razvoja i kao mogućeg konkurenta međunarodnim zajmodavcima sa sedištem u SAD, poput Svetske banke. Kina je u oktobru prošle godine zajedno s 20 zemalja potpisala memorandum o razumevanju kojim se najavljuje osnivanje razvojne banke sa sedištem u Pekingu.

Ideja stvaranja Azijatske banke infrastrukturnih investicija potekla je od Kine. Prvi memorandum o ovom projektu potpisan je u oktobru prošle godine u Pekingu. Ustavni kapital finansijske institucije iznosi 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital - 50 milijardi dolara. Sedište banke biće u Pekingu. Kina očekuje da će ova finansijska organizacija započeti sa radom već krajem ove godine.

Među suosnivačima banke nisu samo azijske zemlje. Želju da budu učesnici ovog projekta izrazile su 25 zemalja, među kojima su i Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija i Švajcarska. Krajnji rok za prijavu je 31. mart ove godine.

Posle saopštenja o uspesima AIIB, američki ministar finansija Džejkob Lu upozorio je da međunarodnim finansijskim organizacijama u SAD, kao što su Svetska banka i MMF, preti gubitak poverenja.

Pored Rusije interes su iskazale i Australija i Holandija, čime je osnažena ta institucija za koju se smatra da će povećati regionalni i globalni uticaj Kine. Prethodno su i Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija najavile da će se pridružiti banci. Druge zemlje, poput Turske, Južne Koreje i Brazila, takođe su saopštile da će joj se pridružiti.

Australijski ministar finansija Matijas Korman je rekao da njegova zemlja planira da pošalje zahtev kako bi postala osnivačkom članicom AIIB, a u subotu zahtev je poslala i Gruzija. Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da su Britanija i Švajcarska formalno prihvaćene kao osnivačke članice AIIB, dan nakon što je Brazil prihvatio poziv Kine da se pridruži.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.03.2015. 10:21
Nazuljao Putin kolena , na Trgu Nebeskog Mira , do koske !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online