Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.03.2015.
15:44
Blic A

Srpska mafija ubila britansku novinarku u znak odmazde za NATO bombardovanje?

Osvetoljubivi srpski mafijaši sa sedištem u Velikoj Britaniji planirali su ubistvo britanske novinarke Džil Dando u svom omiljenom noćnom klubu, piše britanski “Miror”, pozivajući na dojave policiji. Kako je naveo izvor, oni su počinili ubistvo u znak osvete za NATO bombardovanje zgrade srpske televizije.

Reuters
Džil Dando se u svojim prilozima zalagala za bombardovanje Srbije

Moćni kriminalci organizovali su ubistvo u svom omiljenom noćnom klubu u Londonu, navodi se u dokumentu.

- Ljudi koji su planirali ubistvo Džil Dando redovno su se sastajali i pili u klubu ‘Skandal’ u londonskom Vest Endu. Jedan od umešanih je visoki muškarac sa tetovažom laste na vratu – navodi se u dokumentu.

Po svemu sudeći, čovek nikada nije nađen, a informacija nije proverena, budući da je istraga koncentrisana na žrtvinog suseda Berija Džordža.

- Srbi se redovno sastaju u klubu ‘Skandal’. Tamo ih dobro poznaju i imaju svoj sto, gde sede i kuju planove na svom maternjem jeziku - rekao je policiji jedan izvor.

U bombardovanju zgrade državne televizije u Beogradu 1999. godine poginulo je 16 osoba, a Džil je ubijena tri dana kasnije.

U drugoj dojavi se navodi da je ubica Srbin koji navija za “Čelsi” i redovno dolazi na njihove utakmice na Stamford Bridžu, blizu novinarkine kuće u Fulamu, u jugozapadnom Londonu. Kako se navodi u dokumentu, on je bio “veoma uzrujan” zbog bombardovanja RTS-a. Dojava o njemu poslata je mesec dana posle ubistva zvezde mreže BBC, piše “Miror”.

U pomenutom dokumentu se navodi da je muškarac “visok 180 centimetara, u kasnim tridesetim godinama, slične građe kao što je opisano na televiziji" i da je "Srbin, koji je (razumljivo) bio veoma uzrujan zbog NATO akcija u njegovoj zemlji.”

Pomenuti muškarac je navodno nakon početka NATO bombardovanja viđen ispred Dauning strita 10 i američke ambasade u Londonu i imao je pristup poverljivim informacijama pošto je bio zaposlen u vladinoj upravi u centru Londona.

Džil Dando je vodila TV kampanju za pomoć Albancima izbeglim s Kosova, pošto su ih tokom sukoba na Balkanu 90-tih godina iz njihovih domova isterale snage lojalne srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, navodi "Miror".

BBC-u prećeno telefonom

Policijski dokumenti takođe otkrivaju da je tri dana nakon ubistva Džil Dando, televiziji BBC upućen telefonski poziv u kome su iznete pretnje na račun zvezda emisije “Vočdog” En Robinson i Alis Bir.

“(Javljam se) Iz Srbije, ubiću En Robinson, Alis Bir i još dvoje”, rečeno je tom prilikom prema dokumentu koji poseduje policija.

Advokat Majkl Mensfild, koji je zastupao Džordža na prvom suđenju, sada insistira na hitnom preispitivanju veze sa Srbijom.

- U to vreme je bilo političkih pritisaka u vezi sa onim što se dešavalo na Balkanu i sa Miloševićem. Tvrdimo da je ovo bila odmazda - smatra advokat.

Druga teorija ukazuje na IRU

Dokumenti takođe otkrivaju da je Vejn Erd (45), koji je osuđen za ubistvo svog sustanara Timotija Pinkota (37), napisao pismo iz zatvora, u kome kaže da je je deo odreda Irske Republikanske Armije od četiri osobe, koji je odgovoran za smrt Džil Dando.

Erd je tvrdio da je ona izabrana kao meta zbog veze sa policijom u okviru rada na emisiji “Krajmvoč”.

Njegove tvrdnje su obelodanjene gotovo 15 godina nakon što je napisao pismo iz svoje ćelije u zatvoru “Vejkfild”, gde služi doživotnu robiju za ubistvo počinjeno dva meseca posle smrti Džil Dando.

Erd je tvrdio da jedan član odreda IRA ubio novinarku metkom kalibra 9 milimetara, pre nego što su pobegli landroverima i sklonili se u bezbednu kuću u prestonici.

On je rekao da je sve to priznao zato što nije želeo da Džordž služi kao paravan establišmentu i da je Irskoj Republikanskoj Armiji dozvoljeno da se izvuče sa ubistvom Džil Dando kako ne bi bio ugoržen mirovni proces u Severnoj Irskoj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.03.2015. 16:59
Ako su je ub,ili,zašto ih nazivate mafijom-oni su časni čjudi.Mafija je ta ub,ijena kuččka.zašto brkate pojmove,
Ponedeljak 30.03.2015. 16:00
neki kuju konja neki planove...vikinska kopilad se utronjala.bez brige bre misevi.imate srecu da su srbi viteski narod.
Ponedeljak 30.03.2015. 18:19
Mogu da snime samo neki crtić, možda ! Kao lik sa tetovažom, Srbi u omiljenom klubu za svojim stolom, na svome mat/erinjem jeziku kuju planove....! Ovakve gluposti ne možeš čuti svaki dan !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online