Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.04.2015.
09:30
D. Lukić - Vesti A

Brda reči i doline obećanja

U Britaniji je zvanično krenula predizborna kampanja za parlamentarne izbore 7. maja - svi teški kalibri izvučeni su na položaje, a pobednik će - po svim istraživanjima - biti odlučen "za prsa", u utakmici između konzervativaca i laburista.

Reuters
Na putu u bolju budućnost: Dejvid Kameron i poslanički kandidat Mišel Donelan

Vođa Konzervativne partije, premijer Dejvid Kameron, otvorio je kampanju pozivom Britancima da mu omoguće novi mandat kako bi zemlju "promenio iz temelja"!

Lider laburista, Ed Miliband, oglasio se nedefinisanom porukom da ima "bolji plan" od torijevaca, ma šta to u političkoj praksi trebalo da znači.

Pršte obećanja brda i dolina.

Konzervativma mašinerija u nedostatku jasnije i bolje argumentacije, odlučila se da Britance plaši laburističkim strašilom : laburisti će - kažu - ako dođu na vlast, zadužiti svakog punoletnog Britanca sa tačno 3.028 funti u sledećem mandatu, mada analize svih stručnih poreskih i finansijskih institucija na Ostrvu ne mogu da dokuče aritmetičku dokazivost ove cifre, pa je proglašavaju "masažom ekonomskih i finansijskih činjenica".

Laburisti i Miliband, sa njihove strane, ignorišu "izmišljotine" konzervativaca i umesto toga imaju njihov "Manifest biznisa" u kome, takođe, nema održivih brojki nego, pretežno, kontranapad na Kameronovu slabu tačku - konfuznu evropsku politiku. Najavu premijera da će do kraja 2017. godine objaviti referendum o daljem članstvu zemlje u EU, nazivaju "katastrofom" i gubitkom svake šanse da Britanija sačuva reč i uticaj u evropskim poslovima.

Zamenik premijera, evrofil i lider koalicionih Liberala, Nik Klejg, odlučio se pak za komforniji manevar između maglovitih ponuda dveju glavnih partija, ali je bliži laburistima, naročito na dve ključne nacionalne teme: protivi se Kameronovoj najavi limitiranja imigranata iz zemalja EU i njegovom "poigravanju"sa britanskim članstvom u Zajednici.

Na suprotnoj strani od svih, Nezavisna partija Ujedinjenog kraljevstva (UKIP),Najdžela Faradža, nastupa sa kartom neodložnog izlaska iz EU i striktnom zabranom imigracije iz EU - dve nacionalne teme iza kojih stoji većina Britanaca.

Posle izbora - lom

Konzervativci i laburisti imaju trenutno podršku od po oko 30 odsto Britanaca. Budući da se ni teoretski ne može zamisliti njihova postizborna koalicija, partija Najdžela Faradža (UKIP) preti da, sa svega petnaest odsto podrške u narodu, presuđuje kod sastava nove vlade. Faradž je, međutim, "osetio krv", podiže cenu podrške i kada posle izbora dođe do "pata karata", prognoze su da bi se ipak odlučio za Kamerona, ali pod ultimatumom da referendum o EU premijer raspiše odmah. Britanci bi - prema sadašnjim sondažama - komfornom većinom glasali za raskid sa Briselom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online