Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 31.03.2015.
19:45
Tanjug A

Američka vojska stigla u Prag

Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope je bez incidenata stigao u Pragu, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Reuters
Konvoj od 516 vojnika i 118 oklopnih transportera stigao u Prag

Vojnike, učesnike operacije "Atlantska rešenost" koja ima za cilj da pokaže spremnost NATO da brani svoje članice, dočekali su i češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnicki.

Američki vojnici smešteni su u kasarnu kod Praga, a lokalni aktivisti su tamo organizovali rok koncert. Vojni konvoj će put u svoju bazu Vilzek u Nemačkoj, nastaviti sutra ujutro.

Reuters
Narod oduševljen

Jedan česki veb-sajt, javio je da je na okupljanju u kasarni bilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

U kampanji na Fejsbuku i u proruskim medijima, prethodno je kritikovan prolazak konvoja, uz najave da će biti zaustavljen kada u nedelju 29. marta pređe češku granicu, ali su učesnici protesta očigledno bili u manjini u odnosu na one koji su izašli na tri granična prelaza kako bi dobrodošlicom dočekali vojnike, naveo je AP.

Konvoj od 516 vojnika i 118 oklopnih transportera krenuo je prošle nedelje iz Estonije preko Letonije, Litvanije i Poljske, a preko Češke će se vratiti u svoju bazu u Nemačkoj.

Konvoj je naišao na topao doček u Poljskoj i baltičkim državama, članicama NATO koje izražavaju zabrinutost da bi konflikt u Ukrajini mogao da bude pretnja po njihovu bezbednost, navela je američka agencija.

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, zbog čega su aktivisti pokrenuli kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!" (Tanks? No, thanks!) protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.

Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije izašli su 28. marta na ulice Praga, ali su skupovi prošli bez incidenata.

Raniji protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret "Stop restituciji crkvene imkovine".

Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku i poručio je da on prolazi kroz Češku, jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 20:35
Da pogađam koji će se sve izvođači polomiti da se popnu na binu kad okupator krene kroz srbiju ?
Utorak 31.03.2015. 21:08
Velicanstven docek !
Utorak 31.03.2015. 21:04
Kako je izgledalo (nekada davno) kada je ruska vojska stigla u Prag ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online