Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.04.2015.
07:46
B. Božin - Vesti A

Lufthanza znala za Lubicove depresije

Šef Lufthanze Karsten Špor i direktor Džermanvingsa Tomas Vinkelman su juče obišli mesto nesreće u francuskim Alpima i odali poslednju poštu žrtvama. Njih dvojica su odbili da odgovore novinarima da li je kompanija bila upoznata sa depresijom pilota-ubice i da li se zaista pojavio navodni video-snimak o poslednjim sekundama uoči pada aviona.

Ostaci aviona: Teško skupljanje na litici

Andreas Lubic je 2009. godine za vreme obuke obavestio Lufthanzu o svojoj depresiji, piše u saopštenju kompanije i dodaje se da je tužilaštvu u Diseldorfu prosleđena sva dodatna dokumentacija - posebno ona o obuci i medicinski nalazi. Među njima su i mejlovi, prepiska Lubica sa pilotskom školom, u kojoj je bilo reči o depresiji. Lubic je bio na obuci u Lufthanzinoj školi u Bremenu, ali je morao da prekine školovanje na pola godine. Lekari kompanije su ga kasnije proglasili "fit for flaj" (spreman za letenje), a šef Karsten Špor je posle pada aviona potvrdio da je Lubic bio "100 odsto sposoban za letenje".

Novu uznemirenost je donela informacija o tome da su spasioci pronašli video-snimak o poslednjim sekundama u oborenom avionu, o čemu pišu nemački "Bild" i francuski "Pari mač". Iako je situacija u letelici haotična i ne mogu da se raspoznaju pojedine osobe, snimak sa mobilnog telefona je bez sumnje verodostojan, tvrdi "Bild". Snimci su napravljeni u repu aviona, ali se ne zna da li je član posade ili neko od putnika zabeležio ovo jezivo svedočanstvo. Vrištanje koje se na snimku čuje, dokazuje da su putnici znali u kojoj bezizlaznoj situaciji se nalaze, a na više jezika se čuje i krik "moj Bože!".

Žandarmerija: Nema snimka

Francuska žandarmerija je ocenila izveštaje "Bilda" i "Pari mača" o postojanju video-snimka kao "potpuno pogrešne". Predstavnik žandarmerije Žan-Mark Menihini je opovrgao ove informacije u intervjuu za američku TV stanicu Si-En-En. Marsejski državni tužilac Bris Robin je takođe izjavio da on ne zna ništa o video-snimku. Nađeno je mnogo mobilnih telefona, koji su usled pada skoro potpuno uništeni i male su nade da će se na njima nešto naći, rekao je on. Ovi mobilni uređaji su poslati specijalistima radi dalje pretrage.

Video potvrđuje i dosadašnje nalaze sa tonske kutije da su se najmanje tri puta čuli metalni udarci. Očigledno je pilot pokušavao do samog kraja da provali vrata kokpita - sekirom ili nekim metalnim predmetom. Kratko pre kraja snimka se čini da je deo aviona zakačio planinu, jer je kabina jednim udarcem bačena na stranu. Još jednom se čuje kako ljudi vrište i tu se video završava.

Kako je moguće da su snimci sačuvani pri tako stravičnom padu, postavlja se pitanje. Ekspert za mobilnu telefoniju je za "Bild" rekao da smartfoni teško mogu da prežive takvu katastrofu, ali da su memorijske kartice veoma otporne. Čak i kada se mobilni polomi u stotine delova, memorija može da ostane neoštećena.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online