Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.04.2015.
04:00
B. Božin - Vesti A

Ruski arsenal za treći svetski rat

Ukoliko dođe do trećeg svetskog rata, onaj ko želi da ga dobije mora da bude u stanju brzo i žestoko da udari. Rusija to zna, dok se čini da američki generali trenutno više vode računa o konceptu vođenja manjih, regionalnih ratova nego o strateškom oružju, piše portal Infokop.

Tanjug/AP
Tiho do Amerike: Nova ruska atomska podmornica

Amerika je obavila malo izmena svog arsenala iz sedamdesetih godina. Tako su mnogi raketni silosi opremljeni tehnologijom koja je za današnje standarde smešna, izveštava mreža CBS Njuz.

"Prometej" brani Moskvu

Za odbranu je Rusija razvila potpuno novi protivraketni sistem S-500 "Prometej" koji nije dogradnja starih S-400. Domet im je 500 do 600 kilometara i presreću rakete koje lete i do 40 km iznad zemlje, a kreću se brzinom do 7 kilometara u sekundi. Neki autori navode da su čak u stanju da gađaju satelite u nižim orbitama. Namenjeni su da brane Moskvu i najvažnije vojne ciljeve, a koristiće se samo protiv najvećih pretnji - atomskih raketa, "avaks" aviona, kao i onih za ometanje komunikacija.

Neverovatan je podatak da se u nekima od njih još uvek koriste diskete za kompjutere formata 8 inča! Kako sada stoje stvari, udarna pesnica nuklearne moći su rakete "minuteman"
iz 60-ih i 70-ih godina, a njihovo korišćenje planirano je do 2030. godine.

Kao dokaz da se Rusi uveliko spremaju za rat, a Zapad ne, može da posluži nekoliko modernih, novih ruskih ubojitih sistema.

Veliki broj Amerikanaca zna za zastrašujući raketni sistem SS-18 Satan, ali malo ljudi zna da je već odmakao razvoj njegovog naslednika, džinovske interkontinentalne rakete Sarmat.

Ova raketa sa pogonom na tečno gorivo može da nosi do 10 težih ili 15 lakših atomskih bojevih glava, kao i kombinaciju ubojnih i odbrambenih eksplozivnih tela koje raketu mogu da zaštite od sistema protivraketnog štita. Ova raketa će u "službu" biti uvedena veovatno oko 2020. godine.

Neki izvori tvrde da je proizvodnja ubrzana sa ciljem da do 2021. godine ove rakete čine 80 odsto ruskog atomskog arsenala.

Ameriku još više od Sarmat sistema uznemiravaju nove atomske podmornice tipa Borei.

One rone do 360 metara dubine i nose do 20 raketa klase Bulava, od koji svaka može da ima do 10 nuklearnih bojevih glava jačine do 150 kilotona. Ove rakete još uvek imaju dosta mana i od 20 lansiranja uspelo je samo 11, ali sistemi se stalno poboljšavaju. Nuklearni reaktor podmornici omogućava da ostane pod vodom i do tri meseca i čini je gotovo nečujnom.

Ukoliko se ova podmornica neprimećeno približi američkim obalama, mogla bi da nanese katastrofalan udar pre nego što SAD budu svesne da su napadnute. Da ovo nije nemoguće, svedoči izveštaj "Foks njuza" iz 2012. godine da je jedna ruska podmornica neprimećena ušla u Meksički zaliv i nedeljama se tu zadržala pre nego što je otkrivena.

Rusija je dosta uradila i na tome da njeni novi sistemi budu mobilni, jer rakete smeštene u silose se lako nadgledaju. Zato je u razvoju specijalni voz Bargusin, sa pet platformi za lansiranje. Ovakvi vozovi su već postojali u Sovjetskom Savezu i bilo ih je 12, ali su ugovorom Start-2 povučeni iz upotrebe. Ruska vojska je sada najavila da će ih ponovo uvesti u naoružanje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 14:27
Ovaj clanak ima vise razloga zasto je objavljen. Po autoru ovog clanka prosjecni citalac moze izvesti samo jedan zakljucak(ako vjeruje ovim lazima). Amerika je naivni dobrica koi vec 50 godina gradi mir u svijetu i ne trosi novac na naoruzanje . Sada se pojavio "ruzni dzin"i rusi mir u svijetu pa preti bezbjednosti naivnoj americi. Clanak zamagljuje istinu da je Rusija stagnirala u periodu devedeseti (zbog ekonomske i politicke krize dok je amerika razvijala svoje naoruzanje i razmjestala ga sto blize Rusiji. I tad i danas amerika ubjedljivo trosi, na razvoj i proizvodnju oruzja, naj vise novaca. Ovim se ujedno baca prasina u oci poreskim obaveznicima americkim da se nebi zapitali kuda sve odlaze njihovi novci jer usput budi receno amerika prednjaci i po promasenim (neupotrebljivim) projektima gdje su bukvalno bacene desetine milijardi dolara. Korist su jedino imale firme za razvoj novog oruzja dok milionska armija beskucnika i sirotinje skapava po ulicama. Sada imaju "ruznog diva" sa koim ce da zacepe usta svim kriticarima trke u naoruzavanju i bjesomucnom trosenju novca u vojne svrhe. Sa ovim i slicnim, narucenim, napisima po novinama oni svoju otvorenu agresiju i rusilacke pohode po svijetu, kako prosle tako i buduce ,zele opravdati Ruskom pretnjom i sa sebe skinuti odgovornost za njih. Ko ih nezna skupo bi ih platio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online