Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.04.2015.
06:23
O. Ikodinović - Vesti A

Nacizam u Ukrajini

U Ukrajini su objavili lov na građane koji su simpatizeri Rusije. Aktivisti pozivaju ljude da potkazuju nelojalne građane - prijatelje, komšije, rođake i sve koji imaju "pogrešne" poglede i stavove, na one koji su naklonjeni Rusiji i dele poziciju Rusije po pitanju Donbasa.

Reuters
Sumnjivo sve što je rusko

- Neki aktivisti pozivaju građane da putem regionalnih i centralnih brojeva telefona Službe bezbednosti Ukrajine prijavljuju nelojalne građane kojima se dopada Rusija, a ne dopada sadašnja ukrajinska vlast. Za njih su smislili i ime "domaći separatisti". U gradovima na jugoistoku zemlje već se dele uputstva za to kako ih prepoznati - piše ukrajinska štampa.

Na ulicama su se takođe pojavili bilbordi na kojima piše da je "domaći separatista" onaj koji skrnavi nacionalne simbole i očekuje dolazak "ruskog sveta", kao i onaj ko "vrši agitaciju protiv mobilizacije, širi glasine o ugroženosti ruskog jezika i jednostavno seje strah i demoralizuje raspoloženje". Takve osobe očekuje kazna od sedam do 12 godina zatvora. Inicijatori akcije su regionalni ogranci građanske organizacije Krizni medija centar, ali je i vlast podržala ovu inicijativu.

- Projekat je odobren na nivou kabineta ministara, a reklamni prostor pružaju lokalne vlasti. Nećemo se zaustaviti samo na ovome, planira se i deljenje letaka sa istim sadržajem - izjavila je direktorka ogranka organizacije u Odesi Aljona Balaba, rekavši da je Harkovu nedavno dostavljeno 250 kilograma takvih instrukcija.

Lov na veštice

Aktivisti su pokrenuli i kampanju na radiju, za koju su izrazili zahvalnost Službi bezbednosti Ukrajine. Kampanja je već izazvala pravi lov na veštice, odnosno na one "koji se ne slažu", a počeo je na fakultetima i na društvenim mrežama.

- Evropska budućnost Ukrajine iz nekog razloga odiše prošlošću. Najstrašnije je to što u ovu glupost sve više uvlače i decu. U škole su dodatno poslati udžbenici istorije u kojima se govori o ratu ukrajinskog naroda protiv "ruske agresije" - rekao je šef komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstatin Kosačov, komentarišući ovu inicijativu. Po njegovim rečima, većina stanovnika Ukrajine je u stanju informacione kome i masovne histerije pod talasom samo jedne te iste priče o "herojskom otporu ruskoj agresiji".

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 12:47
Ucenici prevazisli ucitelja.7 do 12 godina zatvora za drugaciji pogled i misljenje. To su valjda te evropske vrednosti koje su trazili kad su smjenjivali Janukovica. Gebels se zadovoljno meskolji u grobu.
Nedelja 12.04.2015. 09:18
Podržavam svaki separatizam i ove ljude svakako ne treba dirati. Oni koji su to ostvarili učeći od OVK su druga priča. Istok Ukrajine će isto kao i Kosovo na kraju svojim otcepljenjem dobiti jedno veliko ništa, zato što im je cilj otcepljenje čisto radi toga da žive u zajedničkoj državi na kraju, a ne nekakvi posebni ekonomski razlozi, ali sad im svakako nema nazad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online