Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.04.2015.
09:11
O. Ikodinović - Vesti A

Pariz: General Gomar odbranio Kremlj

Prema podacima francuske obaveštajne službe, Rusija nikada nije spremala invaziju na Ukrajinu, rekao je šef ove službe, general Kristof Gomar, govoreći pred Narodnom skupštinom svoje zemlje. Osim toga, on je naglasio da američka obaveštajna služba, koristeći autoritet NATO-a, daje lažne informacije o invaziji ruske vojske u Ukrajini.

Zapad izmislio Ruse na frontu: Mornari u Sevastopolju slave povratak Krima

- Utvrdili smo da Rusi nisu (uz granicu sa Ukrajinom) postavljali ni komandne tačke, ni pozadinsku infrastrukturu, ni poljske bolnice. Dakle, ništa od onoga što je potrebno za invaziju. Ako su ruski vojnici i bili primećeni u Ukrajini - to je bio manevar sračunat na to da se izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, a ne pokušaj vojne intervencije. Uostalom, ruske jedinice drugog ešalona ni jedan jedini put nisu napuštale svoje garnizone - kaže Gomar.

Prvi obaveštajac Francuske se nije libio ni da poslanicima ukaže da su zabunu napravili Amerikanci koji su za to "iskoristili autoritet NATO-a".

- Problem NATO-a jeste u tome što u njemu američka špijunaža ima presudan uticaj, dok se na francuske obaveštajne službe obraća pažnja tek u određenoj meri. Sve u svemu, iz NATO-a su tvrdili da Rusi spremaju upad u Ukrajinu, a po podacima naše Uprave vojne obaveštajne službe - tu tezu ništa nije potvrdilo - tvrdi general.

NATO i Amerikanci su od početka rata u Donbasu više puta optuživali Rusiju za slanje trupa na istok Ukrajine, dok je zvanična Moskva to svaki put kategorički demantovala. NATO je, međutim, juče ponovo optužio Rusiju da i dalje snabdeva proruske ustanike na istoku Ukrajine oružjem i vojnicima, uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u februaru u Minsku, piše konzervativni nemački list "Frankfuter algemajne cajtung".

- Konstatujemo da još postoji podrška separatistima - u naoružanju, obuci i vojnicima. Rusija i dalje šalje vojnike i naoružanje preko granice s Ukrajinom - izjavio je neimenovani zvaničnik NATO-a nemačkom listu.

Ova antiruska kampanja je mogući uvod u borbene akcije druge strane. Naime, Ministarstvo odbrane Donjecke narodne republike upozorava da Kijev priprema provokacije pošto je svoje borce obukao u vojne uniforme koje pripadaju ruskim bezbednosnim snagama.

- Prema saznanjima naše obaveštajne službe, iz Dnjepropetrovska su krenuli automobili sa ljudima preobučenim u rusku vojnu uniformu (tzv. napad pod lažnim zastavama). Bojimo se da su ukrajinske snage bezbednosti pod maskom ruskih trupa pripremile još jednu provokaciju na teritoriji Ukrajine - rekli su u Ministarstvu odbrane DNR, a prenele su RIA Novosti.

Noćni prepad

Situacija u Ukrajini i dalje je napeta jer je prekid vatre, koji je počeo 15. februara, veoma krhak zbog čega nije u potpunosti povučeno teško naoružanje s prve linije fronta kako je predviđeno mirovnim sporazumom. Gradsko veće Donjecka saopštilo je da su građani dočekali Uskrs uz zvuke artiljerijskih salvi, a došlo je i do prvog direktnog sukoba između ukrajinskih snaga i ustanika u rejonu donjeckog aerodroma.

- Dve pešadijske jedinice ukrajinske vojske izvele su napad na selo Žabunjki, koje se nalazi u blizini aerodroma. Došlo je do direktnog sukoba, napad je odbijen - rekao je predstavnik pres-službe Ministarstva odbrane DNR.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 09:21
Nema potrebe da bilo ko brani Kremlj . Jednostavno Ruse brani ISTINA i to je ono što NATO zlik.vce dovodi do ludila . Putin potpuno hladnokrvno svakog dana maže gov.ima sve svoje neprijatelje ...
Ponedeljak 13.04.2015. 09:29
Москва ни у сну неће напасти своју рођену браћу .Кијевска Русија је створена захваљујући кнезу Владимиру Великом ( 980 - 1015 ) и Јарослав Мудрог ( 1019 - 1054 ).САД желе рат између Кијева и Москве али тај сан неће успети .Ако Русија не воли Кијев зашто је Москва дала гас Украјини по нижој цени .Москва има душу а Вашингтон крв у очима .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online