Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 14.04.2015.
05:46
O. Ikodinović - Vesti A

Laže NATO, lažu i Šveđani

Predstavljajući Moskvu kao izvor agresije, Bela kuća rešava sopstvene probleme. Optužbe na račun Rusije za isporuke oružja u Donbas su još jedan pokušaj SAD da pojačaju pritisak na Kremlj i na njega prebace odgovornost za kriznu situaciju u Ukrajini, preneli su moskovski mediji osvrt objavljen na nemačkom sajtu Dojče virtšafts nahrihten.

Reuters
Otvoreno o lošim saveznicima: Frank Valter Štajnmajer

Po mišljenju šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, američki generali su očigledno preuveličali vojnu ulogu Rusije u događajima u Donbasu i sa blagoslovom generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga pretvorili NATO u "kancelariju za opasnu propagandu", navodi se u pomenutom tekstu nemačkog autora.

Nemac i Francuz optužuju SAD

- Istina je da sam se dva puta uverio da se informacije iz naših izvora ne poklapaju s podacima koje pružaju NATO ili SAD, posvedočio je Štajnmajer.

Prethodno je i šef francuske vojno-obaveštajne službe Kristof Gomar izjavio da američka obaveštajna služba, koristeći autoritet NATO-a, daje lažne informacije o invaziji ruske vojske u Ukrajini.

Međutim, SAD ne odustaju od propagandnih "balona". Šef pres-službe Pentagona Stiv Voren je rekao da se ruska vojna aktivnost u vazduhu širi dalje na Zapad i postaje sve agresivnija.

- Ovakva aktivnost se dogodila u kontekstu promenjene bezbednosne situacije, povezane s ruskom agresijom prema Ukrajini - rekao je američki zvaničnik.

U međuvremenu, Moskva izražava zabrinutost sve većom tendencijom zbližavanja sa NATO-om od strane Finske i Švedske, država koje se zvanično drže neutralne politike prema vojnim savezima. Ovako je ruska strana prokomentarisala nameru Danske, Norveške, Finske, Švedske i Islanda da pojačaju vojnu i bilateralnu saradnju sa zapadnom vojnom alijansom - zbog "pretnji koje dolaze iz Rusije".

Velika švedska prevara

Misteriozna, navodno ruska podmornica, za kojim je Švedska mornarica prošle jeseni mesecima tragala u vodama blizu Stokholma, potrošivši na operaciju više od dva miliona evra, kako se sad ispostavilo, zapravo je bio teretni brod, priznao je juče švedski admiral Anders Grenstad. U vreme potrage su švedski mediji alarmantno pisali o poteri za ruskom podmornicom, ali ona nikad nije nađena.

Grenstad se u izjavi za švedsku novinsku agenciju TT neubedljivo branio da je plovilo prvo identifikovano kao strana podmornica, a da se sada ispostavilo da je reč o teretnom brodu?!
Potragu je švedsko Ministarstvo odbrane iskoristilo da bi opravdalo povećanje budžeta za 680 miliona dolara.

Manevri kao pravi rat

Ruski vojni stručnjaci proveravaće 16. aprila obim vojnih vežbi NATO-a u Škotskoj, najavio je šef ruskog Nacionalnog centra za smanjenje nuklearnog rizika Sergej Rižkov. Manevri NATO (Zajednički ratnik), koje predvodi Velika Britanija, počeli su u subotu, 12. aprila i trajaće do 24. ovog meseca. U vežbama učestvuje više od 50 ratnih brodova i podmornica, kao i 70 aviona i 13.000 vojnika iz 14 zemalja. NATO je ranije saopštio da će vojne vežbe obezbediti kompleksnu koordiniranu obuku kopnenih, pomorskih i vazdušnih snaga zemalja učesnica.
Vojna vežba zapadne alijanse Zajednički ratnik je najveća vojna vežba do sada.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.04.2015. 05:55
Vojna vezba "Zajednicki pacenik".
Utorak 14.04.2015. 18:45
Švaba reko što je reko-al niko nije porako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online