Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.04.2015.
08:30
Z. Mirković - Vesti A

Zločini su individualni

Profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, Gerhard Hafner, u izjavi agenciji APA, naglašava da je Austrija okupirana od strane Trećeg rajha marta 1938. godine, suprotno međunarodnom pravu, tako da je izgubila sposobnost za delovanje, iako je kao međunarodno-pravni subjekat i dalje postojala.

iisd.ca
Brani svoju zemlju: Gerhard Hafner

- Grčka zato od Austrije ne može da traži obeštećenje za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata - smatra ovaj austrijski pravni ekspert sa bečkog Univerziteta, dodajući da Austrija nije pravni naslednik nacističke Nemačke.

Austrija je, kako objašnjava, 1945. godine ponovo dobila moć delovanja, ali najpre ograničeno kroz takozvani sporazum o kontroli, a kasnije u punoj meri Državnim sporazumom iz 1955. godine.

- Da Austrija kao država nije učestvovala u Drugom svetskom ratu pokazuje i formulacija Državnog sporazuma po pitanju obnove nezavisne i demokratske Austrije, čime je nezavisnost trebalo da bude ponovo uspostavljena - podvlači Hafner svoju tezu. On dalje ukazuje da nije bilo reči o mirovnom sporazumu, kao što je to slučaj sa 1947. godinom potpisanim sporazumima sa Italijom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom i Finskom.

Dalje je naveo da Austrija nije važila kao neprijateljska država u skladu sa članom 53 i 107 Povelje UN.

- Iz tog razloga Austrija nije bila niti deo nemačkog rajha, niti pravni naslednik tog rajha. Pored toga pobedničke sile od Austrije nisu tražile obeštećenje. To je jasno navedeno u članu 21 Državnog sporazuma - podvukao je austrijski profesor povodom zahteva Grčke Nemačkoj za ratnu odštetu.

U državnom sporazumu navedeni zahtevi odnosili su se samo na zahteve za predaju nemačke imovine u Austriji, odnosno restituciju od strane nacista oduzete imovine.

Takođe ni ratni zločini počinjeni od strane Austrijanaca, po njegovom mišljenju, ne mogu biti pripisani toj državi, jer su "Austrijanci delovali u službi nemačkog rajha kao organi Trećeg rajha, pa se ti zločini moraju pripisati tom rajhu".

- Njihovi ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti odnose se na individualnu odgovornost - podvukao je profesor Hafner. Pritom je ukazao da je Austrija, nezavisno od tih pravnih aspekata, preuzela moralnu odgovornost i dobrovoljno izvršila obeštećenje osobama iz drugih država, ranijim prisilnim radnicima.

A Ler i Valdhajm?

Iako Austrija, iz međunarodno pravnog ugla, ne može biti odgovorna za zločine iz Drugog svetskog rata istorijski je dokazano da su na teritoriji Grčke najodgovornoniji za te zločine bili upravo oficiri i vojnici poreklom sa teritorije Austrije. Tako je general Aleksander Ler, koji je streljan u Beogradu 1947., bio odgovoran za borbu protiv partizana na Balkanu i deportaciju Jevreja iz Grčke. U vezi sa zločinom u Grčkoj pominjao se i bivši predsednik Austrije i nekadašnji generalni sekretar UN, Kurt Valdhajm, koji je dovođen u vezu sa deportacijom Jevreja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online