Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 18.04.2015.
20:11
Jutarnji.hr A

Putin naredio Rusima da zaborave Jadransko more

Ove godine Hrvatska i Crna Gora bi mogle da izgube više desetina hiljada novih gostiju iz Ruske Federacije, odnosno čak 30 odsto turističkog prometa na koji su računale ali i milione evra koje su oni prethodnih godina trošili na odmoru u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde ih je stiglo 140 hiljada, piše Slobodna Dalmacija.

Reuters
Putin od Rusa traži da idu na Krim

Poslednji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore o tome kako je organizovani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju, pa se od tridesetak aviona koji su sletali iz Moskve u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine planira dolazak tek tri takva aviona. Umesto na Mediteran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija beleže i Španija i Grčka.

Sva eventualna dvoumljenja Rusa hoće li ipak krenuti prema Jadranu ili drugde na Sredozemlje uklonio je predsednik Vladimir Putin svojom nedavnom instrukcijom svim državnim i javnim službenicima da moraju na odmor na Krim. Kada se celoj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 odsto prepolovila kupovnu moć Rusa u protekloj godini, jasno je da turističke zemlje na njih ove godine ne treba previše da računaju.

Potrošnja

- 99 evra dnevno potroše ruski turisti

- 122 evra dnevno potroše turisti iz Britanije

- 32 miliona ruskih putnika svake godine ode u inostranstvo

Previsoke cene

– Veliki pad organizovanog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobijaju platu moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrednosti rublja. Naime, do pre pola godine njima je deset hiljada rubalja bilo 300 evra, a danas je to samo 150 evra. Zato su im cene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe. Osim toga, bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio je nepoverenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju. Većina zemalja s velikim turističkim prometom iz Rusije reagovala je drastičnim snižavanjem cena, poput Španije i Grčke. Oni su zapravo svoje ovogodišnje cene doveli na nivo prošlogodišnjih u rubljama, što znači da su snizili aranžmane za 30 do 40 posto. Isto je uradila i Crna Gora, koja za ovu sezonu ima nekoliko letova dnevno iz Moskve za Tivat – kaže Vesna Mazić iz agencije “Panoramic”, specijalizovane za putovanja iz tog dela Evrope prema Hrvatskoj. 

Nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da su krasnodarski kraj, Krim i Abhazija bez sumnje lideri turističke sezone 2015. za Ruse. Među evropskim destinacijama u koje bi rsuki turisti najviše voleli da putuju, na vrhu su Turska, Španija, pa Bugarska i Grčka.

Hrvatska šesta na listi


Po popularnosti kod Rusa sledi Italija, peta je Crna Gora, a Hrvatska je šesta zemlja na listi država koje Rusi žele da posete. Zbog toga je još pre dve godine prema Puli letelo iz Moskve 20 čarter-aviona nedeljno, prema Splitu desetak aviona, a nekoliko njih za Dubrovnik, dok ove godine neće biti ni približno tako. U Split se ipak može redovnom “Aeroflotovom” linijom iz Moskve, dok iz Ukrajine nema nikakvih letova prema Dalmaciji, koja je bila najpopularnije odredište Ukrajinaca na Jadranu.

O problemu gubitka ruskih gostiju nedavno je u Evropskom parlamentu govorila zastupnica Dubravka Šuica, koja je pitala mogu li članice EU-a kojima je turizam jedna od glavnih privrednih grana, poput Hrvatske, očekivati lakše izdavanje viza građanima Rusije, ističući kako hrvatski turizam trpi velike gubitke s tog tržišta, piše Slobodna Dalmacija.

Prema odgovoru koji je dobila od Evropske komisije, dijalog o liberalizaciji viznog režima zaustavljen je u okviru mera ograničavanja koje je EU nametnula Rusiji nakon njenog nezakonitog pripajanja Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini. "Postupci se neće nastaviti dok to ne budu dopuštale okolnosti", odgovorio je EK Dubravki Šuici. 

Subota 18.04.2015. 23:52
To je odlicna odluka, da mnogi turisti iz Rusije borave u svojoj prelepoj zemlji. Na Krim bi pozeleli i mnogi od nas, ali je za mnoge ne izvodljivo. Zelim svakome, ko se odluci za Krim, odlican provod. Nece te se pokajati...!
Subota 18.04.2015. 23:02
Iskreno spansko i grcko more je triput lepse nego hrvatsko i jeftinije. A hrvati nek zovu sad amere da oni dolaze.
Subota 18.04.2015. 22:22
Sad još samo da im uvede bičevanje i javno kamenovanje. .ebi ih Putine, nek curi niz butine! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online