Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 20.04.2015.
09:31
blic.rs A

Ako Rusi krenu na Evropu, ova država je prva na udaru

Neutralnost Finske je nešto čime se ta zemlja ponosi - većina njenih građana odbacuje svaku pomisao o članstvu u NATO, čak i tokom trenutnih napetosti na liniji Zapad-Rusija. Međutim...

sotrify.com
Finci ponosni na svoju neutralnost

Finska je godinama dobro živela sa svojom vojnom neutralnošću. Država na severoistoku Evrope ima granicu sa Rusijom dugačku 1.300 kilometara i tokom čitavog Hladnog rata je bila suverena zapadna zemlja koja je imala tesne ekonomske odnose sa velikim susedom.

Ni pristup Finske EU 1995. nije predstavljao nikakav problem za Moskvu. Finci nisu želeli da prokockaju prednosti svoje pozicije provociranjem Kremlja. Pristup NATO-paktu bi, međutim, bio takva provokacija.

Kriza u Ukrajini je označila kraj finskih obzira - ministri odbrane i spoljnih poslova Finske smatraju da su najnovije vojne aktivnosti Rusije na granici "izazov".

Zemlje evropskog Severa, posebno Švedska i Finska, žele da tešnje međusobno sarađuju u nadgledanju vazdušnog prostora i na moru, kao i u razmeni informacija tajnih službi, kako bi se bolje zaštitile od ruske agresije koju smatraju mogućom.

Solidarnost samo za članove

Danska, Norveška i Island kao članice NATO-pakta mogu da se pozovu na solidarnost saveznika u koje spadaju i moćne Sjedinjene Države, čime bi Švedska i Finska bile prepuštene sebi samima. Mnogi političari i oficiri u Finskoj smatraju da je to pogrešno. Još pre godinu dana gotovo dve trećine finskih oficira se zalagalo za pristup Organizaciji severnoatlantskog ugovora.

Slično to vide i neki političari. No, za razliku od oficira, oni se izražavaju opreznije, jer se u nedelju održavaju izbori. Članstvo u NATO "ne bi trebalo isključiti", rekao je, na primer, konzervativni finski premijer Aleksander Štub koji je jedan od najvećih zagovornika pristupa Zapadnoj alijansi. On zna da bi većina Finaca radije ostala neutralna - tačnije, njih 57 odsto, kako je to pokazala poslednje anketa sprovedena u februaru, a taj rezultat je sličan rezultatima ispitivanja javnog mnjenja iz avgusta 2014.

Ponosni na svoju nezavisnost

Nils Torvalds je liberalni finski poslanik Evropskog parlamenta i autor knjige o Rusiji. U razgovoru za DW, on raspoloženje u finskoj javnosti objašnjava ponosom Finaca: "Mi smo bili jedini koji su se u Drugom svetskom ratu borili protiv Rusije i ostali nezavisni. Nikada nismo bili okupirani. Svi drugi su bili pod nekim vidom okupacije, pa i Nemačka."

To je, po Torvaldsu, razlog za ponos njegovih sunarodnika.

Ipak, situacija se promenila, kaže ovaj poslanik: "Ako Rusija u naredne četiri godine nastavi sa svojom agresivnom agendom prethodnih godina, to će nas dovesti do članstva u NATO."

Torvalds ne smatra da je Finska ugrožena, ali da se brine za Evropu u celosti.

- Sve i ako ne očekujemo nekakvu opasnost po Finsku, mi razumemo sve veću uznemirenost zbog buduće ruske spoljne politike.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 09:46
" ako i samo ako " Evropa je suocena sa problemom amerikanizacije sto se i pokazuje svakim danom sve vise , prema tome gospodo analiticari ne menjajte teze vec sagledajte pravu i trenutnu situaciju !! cemu svakodnevno nezadovoljstvo evropskih gradjana protiv Amerike ako je Rusija Problem ??? he he he ...koji placenici , ali do poslednjeg dolara ce ici noooooo nema efekta ---Rusija je BUDUCNOST!!!
Ponedeljak 20.04.2015. 13:10
nisam čitao ovu glupost od teksta, pošto je naslov dovoljan sam za sebe... "ako Rusi krenu na Evropu"??? Verovatno su debili iz blica inspirisani prošlošću i svim onim silnim osvajačkim pohodima Rusa na evropu pa se štrecaju da se tako nešto ne ponovi ?? *bem ti budale
Ponedeljak 20.04.2015. 14:36
ko bre da napadne evropu..ko hde da krene..jel ste normalni bre smradovi novinarski... pa jel vi rezonujete ko je agresor u svetu i ko okupira drzave..kakvi ste vi smradovi sve vam j..em..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online