Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
85
Utorak 21.04.2015.
08:50
Tanjug A

Rusija: NATO, samo te gledamo

Rusija pažljivo prati aktivnosti NATO u blizini njenih granica, izjavio je direktor sektora za pitanja neširenja i kontrole naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Uljanov.

Reuters
"Pažljivo pratimo šta radi NATO...pogotovo u blizini naših granica"

- Vrlo pažljivo pratimo ono što se dešava u politici NATO na takozvanom istočnom krilu. Ponekada NATO koristi čak takve strane izraze kao što je 'države na liniji fronta', kao da živimo u ratnim uslovima - rekao je Uljanov u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Alijansa je naglo povećala broj vojnih manevara u blizini ruskih granica, aktivno skladišteći vojnu tehniku i stvarajući "štabske ćelije".

Uljanov je ukazao da, međutim, nema jasnog određenja šta su to značajne borbene snage.

- Rukovodićemo se sopstvenim predstavama o tom pitanju, pažljivo prateći razvoj događaja - naveo je Uljanov.

U skladu sa Osnovnim aktom između Rusije i NATO iz 1997. godine, Alijansa se obavezala da na teritoriji svojih novih članica neće razmeštati značajne borbene snage, preneo je Sputnjik.

- Po svemu sudeći, NATO je, kako bi izbegao optužbe za kršenje dogovora, rešio da pribegne triku sa rotacijom kontigenata - nove snage se pojavljuju, ali one tamo borave izvesno vreme a zatim se rotiraju i to, navodno, nije stalno razmeštanje - smatra Uljanov.

Na pitanje da li će Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa ostati na snazi u uslovima kada Rusija i Amerika optužuju jedna drugu za njegovo kršenje, Uljanov je odgovorio potvrdno.

- Koliko pamtim, SAD ne planiraju da istupaju iz tog sporazuma, a ni mi - rekao je on, dodajući da su se u SAD mogle čuti izjave nekih stručnjaka da Vašington treba da istupi iz sporazuma, ali da američke vlasti ne dele takvo mišljenje.

Bilateralno nuklearno razoružanje

Uljanov je rekao da nije tačno da postoji stagnacija bilateralnog nuklearnog razoružanja Rusije i SAD.

- Od 1987. godine neprekidno radimo sa Amerikancima na smanjenju arsenala. Proces je u toku, pa se ni o kakvoj stagnaciji ne može govoriti - rekao je Uljanov, ističući da bi veliki broj zemalja hteo da se ubrza tempo nuklearnog razoružanja.

Povodom ratifikacije Sporazuma o opštoj zabrani nuklearnih proba, Uljanov je kazao da se situacija poslednjih godina nije bitno menjala.

Sporazum su ratifikovale 164 zemlje, a sporazum su potpisale 183 države, dodao je on.

- Cifre su solidne i ulivaju optimizam, mada je stupanje sporazuma na snagu još vrlo daleko, zato što je za to potrebno da ga ratifikuje još osam zemalja. Reč je o Severnoj Koreji, Indiji i Pakistanu, koje nisu čak ni potpisale Sporazum, kao i o pet zemalja koje su ga potpisale, ali ga nisu ratifikovale - Izrael, Egipat, Iran, SAD i Kina - rekao je Uljanov.

Sve dok ostale zemlje ne ratifikuju sporazum, on neće stupiti na snagu, pa i perspektive u tom pravcu, kako je ocenio, deluju krajnje maglovito.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 09:27
Samo ludi američki-ter-or-isti misle da su bogom dani da mogu šta hoće. E pa neće da može.......
Utorak 21.04.2015. 11:31
па неће путин издае руси кој слободан бураниа срби. зато се тресу гаће на НАТО.
Utorak 21.04.2015. 11:42
овде имаде један хрватски порвокатор кои се претставља кој слободан херои. он воле и слага се са усташше а мрзи на срби а каје да воле срби. он нам склања коментари и ја протестујем и ћу тролам све док га редакциа не уклони са саит.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online