Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.04.2015.
17:15
Srna A

Ruski "ubica aviona" tera Ameriku na trošak

Američki vojni stručnjaci ocenjuju da će ruski protivavionski kompleksi S-300 pretvoriti kompletne oblasti Irana u "bespilotne zone" za avione kao što su F-16 ili F/A-18 Hornet.

AP
Sa S-300 iransko nebo postaje nedodirljivo ukoliko amerikancima padne na pamet da ih bombarduju

Vojni analitičar Dejv Madžamur smatra da jedino bombarderi B-2 Spirit, kojih američka vojska ima svega 20, kao i lovci F-22 Raptor, mogu bezbedno da dejstvuju u oblastima koje se čuvaju protivavionskim raketama S-300. Imajući u vidu da će Iran ubuduće imati te rakete, SAD će morati da se fokusiraju na svoje malobrojne "stelt" avione, ukoliko ta zemlja odluči da napravi nuklearnu bombu.

Stručnjaci objašnjavaju da ruski protivavionski sistemi S-300 sprečavaju  američke borbene avione da nanose avioudare i na taj način iz temelja utiču na vojne planove SAD.

Činjenica da je Rusija ukinula zabranu isporuke raketnog sistema dalekog dometa S-300 Iranu, u potpunosti onemogućava bombardovanje nuklearnih objekata te zemlje, navodi list "Dejli bist".

- Pošto su Rusi prodali Irancima medernizovanu verziju ovog sistema, SAD će morati da menjaju vojnu doktrinu na Bliskom istoku i drugim oblastima - navodi pukovnik Ratne mornarice SAD Klint Hinout.

Ruska odluka da ukine zabranu na prodaju S-300 Iranu dovešće do tri ozbiljne posledice, smatra Hinout, čiji članak objavljuje "Nešnel ineterest". Prodaja tog sistema dovešće do fundamentalne promene vojnih snaga u regionu.

SAD i njihovi saveznici decenijama su smatrali slobodu akcija na nebu iznad Bliskog istoka kao nešto što se podrazumeva, dok su njihovi protivnici bili prinuđeni da ograniče varijante planiranih akcija.

- To je posebno bio slučaj sa Iranom. Ali, dolazak S-300 sve menja - smatra Hinout.

U slučaju da SAD donesu odluku da napadnu nuklearne objekte Irana, sada će im biti potrebne velike izviđačke, vazdušne, morske i kopnene snage, uključujući efektivne i skupe vidove naoružanja.

- Izvršenje takve misije biće komplikovanije i teže - navodi amerčki pukovnik.

Jedan broj vojnih činovnika SAD ranije je upozoravao da će države kao što su Iran i Severna Koreja dobiti efikasne sisteme kao što je S-300 i time prinuditi Vašington da izmeni svoj pristup primeni vojne sile.

- Ukidanje ruske zabrane na isporuke oružja Iranu vraća nas u epohu geopolitičke konkurencije - smatra Honout i navodi da je pitanje dana kada će se svaki međunarodni događaj razmatrati u svetlu političkog takmičenja sa drugim velikim silama.

Objašnjavajući motiv Rusije da proda svoj sistem Irnau, Hinout ocenjuje da su zapadne sankcije nanele štetu ruskoj privredi, a Moskva je sada našla način da natera SAD da drastično poveća svoje rashode. Ukoliko Rusi počnu da prodaju najnoviju verziju raketnog odbrambenog sistema S-400 (već je najvaljena prodaja Kini), nebo iznad zemalja koje poseduju takve snage biće zatvoreno za druge avione - smatraju stručnjaci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online