Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.04.2015.
06:49
I. Kozarski - Vesti A

Ukrajina slavi Austrougarsku

Vlasti Ukrajine, koju razdiru ekonomski kolaps, politička kriza i građanski rat, bave se smišljanjem novih praznika. Već su rehabilitovali kvinsliške organizacije iz Drugog svetskog rata, a sada je predsednik Petro Porošenko otišao korak dalje i ukazom kao praznik uveo 100-godišnjicu bitke austrougarske i ruske vojske na planini Makovka u Galiciji.

AP
Ukrajinci se malo zaneli u stvaranju nove istorije

U ukazu se navodi da je u sastavu korpusa Hofmana crno-žute monarhije bio i dobrovoljački legion od 700 Ukrajinskih sečanskih strelaca, što je Porošenka navelo da ih svrsta u borce za nezavisnost Ukrajine, poput kvinsliških OUN (Organizacije ukrajinskih nacionalista) i UPA (Ukrajinske ustaničke armije) koje su služile Nemcima od 1941. do 1945. i ratovale za njihov račun.

Ovog puta reč je o događajima iz Prvog svetskog rata aprila i maja 1915. kada je Srbija vidala rane posle pobeda na Ceru, Drini i Kolubari, a sile osovine spremale napad koji će se završiti albanskom golgotom Srbije. Tog proleća u Karpatskoj operaciji Austrougarska je prema Rusima bacila jedinice sastavljene od Slovena, a Porošenko je bitku na Makovki svrstao u ukrajinske pobede.

Vasilij Karišin, autor knjige o toj bici iz moskovskog Instituta strategijskih istraživanja, objašnjava da austrougarske pobede zapravo nije bilo. On kaže da su ruske carske trupe jurišale na planinu i da su drugi put odbijeni zato što je austrougarski komandant pravovremeno iz rezerve uveo u borbu Ukrajinske sečanske strelce. Međutim, u trećem jurišu Rusi su ih zbacili s planine. Kasnije su se Rusi povukli sa Karpata, a sile osovine spremile napad na Srbiju.

Stoga Karišin zaključuje da Porošenkovo praznovanje tih događaja nije u domenu vojne istorije, nego pseudopatriotske, nacionalističke i šovinističke propagande.

- Uostalom, da ih je zanimala istorija naveli bi neke dokumente. Na primer, iz Ratne arhive u Beču. Ali tada bi se pokazalo da su bitku na Makovki izgubili - objašnjava Karišin.

On priča da su Ukrajinski sečanski strelci činili petinu austrougarske 130. brigade korpusa Hofmana i da je reč o poludobrovoljačkoj jedinici popunjenoj ukrajinskim nacionalistima iz Galicije, tada teritorije crno-žuta monarhije.

- Galicija je ishodište ukrajinskog nacionalizma. Porošenko u tome nije originalan. Bivši predsednik Viktor Juščenko planirao je proslavu 95-godišnjice bitke na Makovki, ali je njegov naslednik Viktor Janukovič to zaustavio - kaže Karišin.

Zločinci stigli do Jugoslavije

Porošenko je ranije uveo u kalendar Dan heroja UPA, organizacije koja je zabranjena u Rusiji. Naime, prema sovjetskim izvorima pripadnici UPA tokom Drugog svetskog rata ubili su oko 200.000 Poljaka u Voliniji, 850.000 Jevreja i oko 400.000 sovjetskih zarobljenika.

Diviziju Galicija Nemci su krajem rata poslali u Jugoslaviju, gde nisu izdržali pod naletom NOV i POJ i razbežali su se u Italiju i Austriju. Amerikanci i Britanci odbili su zahteve SSSR i Jugoslavije da ih izruče.

Reakcija je osim iz Moskve stigla i iz zvanične Varšave, iako je Poljska čvrsto podržala kijevski režim i gura ga u rat pozivima na širenje sankcija Rusiji i isporuku oružja Ukrajini. Poljski predsednik Bronislav Komorovski izjavio je da je istorijski dijalog sa Ukrajinom nemoguć zbog toga što su pripadnici UPA proglašeni borcima za nezavisnost. Uvreda je tim veća što su ukrajinski poslanici izglasali zakon koji slavi naciste samo nekoliko sati pošto im se Komorovski obratio u skupštini.

POVEZANE VESTI

Petak 24.04.2015. 08:50
Вучић : " Немачка је велики пријатељ и савезник Србије ". Сви политичари после 5. октобра хвале Немачку и желе у фашиистичку ЕУ и НАТО . ДОС је 2000.год. изговорио да желе у ЕУ и НАТО и народ Србије је гласао за ДОС .
Petak 24.04.2015. 09:29
Четрнаесте,четрнаесте,Шваба ударио ; Осамнаесте ,осамнаесте, Србин победио !!! Ко то каже,ко то лаже ....пре 100 година отворена је сезона лова на Православце , која траје и дан данас .СМРТ фашиизму слобода народу .Боље гроб него роб .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online