Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.04.2015.
18:48
sputniknews.com A

EU strahuje od ruskog veta u Savetu bezbednosti

Na dramu sa migrantima koja se odvija na Mediteranu Evropska unija je odgovorila represivnim merama. To je rezultat vanrednog samita na kome su se u četvrtak okupili šefovi država i vlada 28 zemalja-članica.

Reuters
Žan Klod Junker bi voleo da je EU ambicioznija

Evropska komisija namerava da sprovede vojnu operaciju kako bi "identifikovala, zaplenila i uništila brodove“ za prevoz migranata sa afričke na evropsku obalu.
 

Ovaj predlog nije u skladu sa međunarodnim pravom, zbog čega Evropljani žele da dobiju odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraće o ovoj mogućnosti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi francuski "Mond“. Oland se nada da će ubediti ruskog predsednika da ne uloži veto.

Samit EU je pokazao nedostatak solidarnosti među državama Evropske unije.

 - Voleo bih da smo bili ambiciozniji - prokomentarisao je Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

Budžet za operaciju kontrole granica Triton biće utrostručen i iznosiće 9 miliona evra mesečno, koliko i budžet operacije italijanske mornarice "Mare nostrum“, koja je zaustavljena u novembru 2015. godine. Za razliku od italijanske operacije čiji je cilj bio spasavanje utopljenih migranata u Mediteranu, operacija koju će voditi evropska agencija za nadzor granica Fronteks imaće defanzivnu funkciju, a njen cilj će biti odbrana granica. U ovim operacijama učestvovaće Velika Britanija, Nemačka, Belgija i Francuska. Brodovi Velike Britanije, koja nije članica Fronteksa, kretaće se u zoni između libijske i italijanske granice.

Migranti koji prežive prelazak preko Mediterana i dođu do Italije biće vraćeni u najvećem broju kao ilegalni imigranti. Evropska unija razmatra finansijsku pomoć Egiptu, Tunisu, Sudanu, Nigeriji i Maliju od kojih se očekuje da pristanu na sporazum o readmisiji koji bi omogućio brži povratak nepoželjnih migranata na njihovu teritoriju.

Organizacija Amnesti internešnel je poručila da se EU odlučila za jedan od najgorih scenarija koji je daleko od njihovog poziva da se hitno sprovede spasilačka operacija velikih razmera.

POVEZANE VESTI

Petak 24.04.2015. 21:21
Sve raseljene i proterane treba poslati vama-oni su vaših ruku delo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online