Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.04.2015.
09:51
Tanjug A

Rusija pri svome: Ukrajinka pilot ubila ruske novinare

Ruske vlasti optužile su u petak Ukrajinku Nađu Savčenko, po profesiji pilota, za saučesništvo u smrti dvojice ruskih novinara, u procesu koji je dodatno zaoštrio odnose između Kijeva i Moskve.

Reuters
Nađa Savčenko tvrdi da su je proruski kidnapovali i prošvercovali u Moskvu

Savčenko (33) je optužena da je odgovorna za saučesništvo u smrti dva ruska reportera koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u junu i da je to ubistvo bilo motivisano mržnjom iz političkih razloga.

Ukrajinka tvrdi da su je oteli pripadnici proruskih snaga i da je zatim prokrijumčarena u Moskvu, dok Rusija navodi da je svojevoljno prešla granicu, pretvarajući se da je izbeglica i optužena je i za nelegalan prelazak granice pre nego što je smeštena u pritvor u Moskvi pre devet meseci.

Ruski istražni komitet saopštio je ranije da je Savčenko osumnjičena da je dojavila ukrajinskoj vojsci gde se nalaze ruski novinari kao i drugi civili u području koje su držali pobunjenici u Lugansku. Istražitelji navode da je Savčenko bila oficir u ukrajinskoj vojsci, ali da je uzela odmor početkom leta prošle godine kako bi se pridružila bataljonu dobrovoljaca.

Savčenko, koja poriče optužbe, postala je simbol otpora u Ukrajini gde joj je u odsustvu dodeljeno poslanicko mesto. Kijev tvrdi da ova žena nema nikakve veze sa smrću novinara koji su stradali u unakrsnoj vatri i da joj je sve to namešteno pošto je kidnapovana i odvedena u Moskvu.

Njen advokat Mark Fejgin je rekao za RIA Novosti da je Savčenko izjavila istražnim organima da nije kriva i da će se odbrana žaliti na otpužnicu.

Ukrajinski lekari su 14. marta posetili u zatvoru u Moskvi Nađu Savčenko, prvi put otkako je odvedena u zatvor pre devet meseci, a nekoliko dana pošto je prekinuta štrajk glađu od 80 dana čime je skrenula na sebe pažnju međunarodne javnosti.

POVEZANE VESTI

Subota 25.04.2015. 10:12
Nije ovaj zlocinac ubbica jedini kojeg ceka smrtna kazna ! Punice opet Russki Gulag raznoraznim naccistickim sljamom, samo Russija spasava svet od Povampirenog Naccizma !
Subota 25.04.2015. 10:20
Strjkovala gladi 80 dana. Jel to mogla zato sto je pilot ili zato sto joj stranu drzi amaricko nezavisno novinarstvo/ Duplo duze je gladovala bez vidljivi posljedica od prosjecnog covjeka. Novinari svaka "cast" na objektivnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online