Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.04.2015.
08:48
Tanjug A

Noćni vukovi položili cveće u Katinskoj šumi

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi" položili su u ruskom selu Katinu cveće na spomeniku u čast poljskih oficira pobijenih u Katinskoj šumi 1940. godine.

Reuters
Noćni vukovi se prvo pomolili pred palim poljskim oficirima, žrtvama staljinističkog režima

Motociklisti su u subotu krenuli iz Moskve, ne odustajući od ranije utvrđene rute koju će preći u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.

"Motociklisti su došli u Katinsku šumu i polozili cveće na spomenik u ruskom i poljskom delu memorijalnog kompleksa. Motociklisti koji su se uključili u obeležavanje 70-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, počeli su putovanje 25. aprila. Oni planiraju da idu u Berlin, preko Poljske", javio je radio.

Katinska šuma je jedno od tri mesta na području bivšeg SSSR-a gde se sumnja da je bivša tajna policija Sovjetskog Saveza (NKVD) ubila više hiljada poljskih oficira i civilnih zarobljenika. Ubistvo poljskih vojnika koji su se našli u sovjetskom zarobljeništvu pošto je na osnovu pakta Ribentrop-Molotov Crvena armija zauzela istočni deo Poljske, od samog početka je bila obavijena zaverom ćutanja. O masovnoj egzekuciji poljskih oficira u Katinskoj šumi, nedaleko od Smolenska u zapadnoj Rusiji, prvi su javili Nemci tri godine kasnije.

Oko 20 bajkera, uključujući članove grupe "Noćni vukovi", krenulo je iz Moskve sa ciljem da pređu u Poljsku pre dolaska u Berlin 9. maja.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov rekao je da će bajkeri i dalje pokušati da pređu zajedno kao što je planirano na granici blizu Bresta, Belorusije, uprkos odluci Poljske.

- Ukoliko nam oni ne dozvole da prođemo motociklima u koloni, ići ćemo individulno, sa različitih tačaka. Ići ćemo preko drugog prelaza. Ali, sigurno, ne odustajemo od našeg pokušaja, i sprovešćemo našu kompletnu rutu - rekao je Zaldostanov za RIA Novosti.

Uprkos napetim odnosima sa Rusijom zbog krize u Ukrajini, Poljska je dozvolila drugim kolonama vozila iz Rusije da uđu u državu povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom 6. maja, uključujući bajkere iz Kalinjingrada.

Grupa od oko 250 bajkera iz Kalinjingradske oblasti, kao i ratni vetarani, lokalni zvaničnici i građani, rano jutros su stigli u poljski grad Branjevo, gde su položili vence na spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu.

- Rusko-poljski odnosi prolaze kroz teška vremena - rekao je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.

- Istorija mora da ujedinjuje, ne deli - istakao je Andrejev, navodeći da ni Rusija, kao ni Poljska ili mnoge druge države ne bi postojale na mapi sveta bez pobede nad nacizmom.

Na hiljade sovjetskih vojnika poginulo je u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online