Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
98
Utorak 28.04.2015.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Nemoćni smo pred ruskim tenkovima!

Hans Rile, bivši načelnik Uprave za planiranje Ministarstva odbrane Zapadne Nemačke, izjavio je da najbolji tenk Bundesvera leopard 2 ne raspolaže projektilima koji mogu da probiju oklop sovjetskih tenkova T-80 i T-90, a posebno novog ruskog tenka armata T-14, koji će premijeru doživeti na Paradi pobede u Moskvi 9. maja.

Tanjug/AP
Kompleksi od Kurske bitke: Ruski tenkisti noćna mora

Rile je tako podgrejao nemački kompleks pred ruskim tenkistima koji se vuče od bitke kod Kurska 1943. On objašnjava da su još osamdesetih godina Bundesver i obaveštajna služba došli do zaključka da njihovi potkalibarni projektili nisu sposobni da se nose s oklopom T-80, iako su leopard 2 nazivali najboljim tenkom na svetu. Pri tom, Rajnmetalov top s leoparda 2 kasnije je montiran i na američki tenk Abrams.

Prema rečima Rilea, problem je što se granate leoparda 2 prave na osnovu karbida volframa, a ne osiromašenog uranijuma. Ipak, vlasti Zapadne Nemačke rešile su da izbegnu svako pominjanje uranijuma, mada Amerika, Britanija i Francuska koriste takve projektile.

Tako i danas tenkovi Bundesvera koriste projektile DM63 koji su u nivou američkih iz osamdesetih godina. Pri tom, Bundesver planira da količinu leoparda 2 uveća sa 225 na 328 i da na modernizaciju potroši 22 miliona evra.

- To je nedovoljno protiv modernizovanih T-80 i T-90 koje Rusi još koriste, a posebno protiv armate T-14 (planirana proizvodnja 2.300 primeraka). Iz toga proizlazi nepobitan zaključak da planovi Bundesvera o modernizaciji leoparda 2 nemaju smisla - ukazao je Rile.

Ministarstvo odbrane u Berlinu priznalo je kako "nije isključeno da postoji savremena oklopna zaštita sposobna da izdrži dejstvo protivtenkovskih projektila leoparda 2. Nemački "Velt" na osnovu toga zaključio je da Bundesver protiv ruskih tenkova nema šanse.

Rile je time načeo mit koji vlada na zapadu o nadmoći i svremenosti njihovih tenkova. Taj mit posledica je zalivskih ratova u kom su američki abramsi potukli itačke T-72. Međutim, Iračani su koristili potkalibarne projektile koje su sovjeti izbacili iz upotrebe još 1973. i većinom nisu raspolagali noćnim nišanskim i osmatračkim spravama.

Izdržao 26 pogodaka

Građanski rat u Ukrajini pokazao je izdržljivost sovjetskih tenkova pri pravilnoj taktičkoj upotrebi. Tako je zabeležen slučaj kada je stari T-64 kod Donjecka zahvaljujući reaktivnom i takozvanom sendvič oklopu preživeo čak 26 pogodaka različitih projektila, uključujući i raketu sistema fagot, klase američke rakete dževelin. Pri tom, u Rusiji je oko 2.000 T-64 spremljeno za pretapanje.

Osim toga, demoralisane i neobučene iračke posade često su bežale iz tenkova koje su Amerikanci gađali kao na parkingu. Veliki deo iračkih tenkova uništen je iz vazduha.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.04.2015. 10:39
čitav zapad je nemoćan pred Rusijom
Utorak 28.04.2015. 18:31
Zapad s amerikom se sprema za rat s Rusijom-inače od kud ovolika priznanja ruskom naoružanju,tobož da se rusi uspavaju-ali sibirski mraz sve rabudi.neke nenavikle proguta a neke još više ojača.
Utorak 28.04.2015. 10:52
прпа од руси бато! мене усташше бришу коментари и зато ћу задам задатке на ови клошари да се поштено нараду: путин никаде неће изда руси кој слободан срби. путин је нови руски цар. цар је опростео србима све издае на слободана и ће нас земи у заштиту. само да почистимо сви комуњаре и усташше и њихови пијонири кој дачић вучић и вулин и ће кренемо напред. да почнемо на оваи саит са ћукеле провокаторске из хрватску на прво место СЛОБОДАН ХЕРОИ кој се преставља кој србин а усташша је тежњак. он сам удара и регулише минуси и плуси на саит а не људи. за њега иду његови другови љубеница сплитски дабри и остала гомна. српски народу бриши и игориши гуведа. НОС ПАСТАРАН!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online