Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 03.05.2015.
10:07
Tanjug A

Nemački predsednik se zahvalio Crvenoj armiji

Nemački predsednik Joahim Gauk rekao je u intervjuu za "Zidojče cajtung", da na ceremoniji povodom 70. godina nemačke kapitulacije u Drugom svetskom ratu namerava da pohvali vojnike Crvene armije zbog uloge koju su odigrali u završetku Drugog svetskog rata. Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je na obeležavanju 70. godišnjice završetka rata da njegova zemlja sada ima posebnu odgovornost da promoviše mir u svetu.

Reuters
Crvenoarmejci u Berlinu pre 70. godina

- Dana 8. maja oslobodio nas je, između ostalih, i narod Sovjetskog Saveza. Zbog toga im dugujemo zahvalnost i poštovanje - rekao je Gauk za nemački list.

Štajnmajer, koji se pridružio gradonačelniku Berlina Mihaelu Mileru na godišnjici dana kada su poslednje jedinice Vermahta položile oružje, takođe, je zahvalio zemljama koje su pomogle Nemačkoj da se ponovo integriše u međunarodnu zajednicu posle 1945. godine.

- Ruku koju ste nam pružili nikada nećemo ispustiti. Upravo mi, možda više nego drugi, danas moramo da preuzmemo odgovornost za očuvanje mirnog poretka u svetu - istakao je Štajnmajer, obraćajući se na specijalnoj sednici nemačkog palamenta.

Gradonačelnik Berlina Miler rekao je u obraćanju zvanicama, među kojima su bili i ambasadori Poljske, SAD i Rusije, da je samo zato što se Nemačka rešila nacizma, Berlin mogao da postane "raznolika, multikulturalna, kosmopolitska metropola", kakva je danas. Miler je naglasio da grad sada ima odgovornost da pomogne u gradnji veselijeg sveta, što, između ostalog, znači i da treba da prihvata više izbeglica, preneo je "Dojče vele".

Drugi svetski rat završen je 2. maja 1945. u Berlinu, nedelju dana pre konačne predaje nemačkih snaga 8. maja. Nekoliko dana ranije, 30. aprila, Adolf Hitler izvršio je samoubistvo u bunkeru u Berlinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.05.2015. 11:55
Fa,šizam je obeležio nemačku naaciju do dana današnjeg.Nadam se da su izvukli pouke iz ovog i da im nije put isti.Želim im da se oslobode američkog jarma i krenu putem kojim i treba da ide jedna civilizovana evropska nacija-putem napretka,razvoju kulture,i miroljubivosti.
Nedelja 03.05.2015. 11:58
DIJASERO! Tebi ne pomažu ni klonovi ni uprno brisanje komentara,providan si....Ne može se intelektualno unazađena, mentalno retardirana i rektalno formirana osoba konfrontirati saSuperiornijim od sebe...Poseduješ premali fond reči za tako nešto...narodski rečeno nedojajcan si...Ovde te celo vreme ljudi krste a ti pr/diš,moj ga znao dokle ćeš živeti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online