Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.05.2015.
08:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Grčka napolje iz propale Unije

Ekonomista i poslanik vladajuće grčke Sirize Kostas Lapavicas u združenom intervjuu za nemačke dnevnike "Tagešpigl" i "Pres Projekt Internacional poručuje evropskim partnerima da "udaraju mrtvog konja".

Reuters
Atina sve teže opstaje u Evrozoni

Lapavicas u razgovoru kaže da je strategija Sirize za podsticanje promena u EU i evrozoni propala i da je pitanje vremena kad će ljudi to shvatiti. Uz osudu kreditora, ekonomista navodi da su pred strankom teške odluke.

- Hoćemo li se držati programa kojeg smo proglasili Grcima? Ili ćemo se predati institucijama, Brisel grupi, trojki ili kako ih već želite zvati? Te dve stvari nisu kompatibilne - kaže Lapavicas.

On dodaje da ne postoji "srednji put" jer ga evrozona ne dopušta i da je vođstvo Sirize delom iznenađeno neuspehom u nastojanju da se izmene evropske političke smernice.

- Grčka mora da razmisli o istinski alternativnom putu, a to je napuštanje propale monetarne unije. Izlazak je očigledno bio jedini put od početka. Ako želite da primenite takav program kakav je proglasila Siriza, koji nije radikalan, već u suštini umereni kejzijenizam, onda morate ozbiljno razmisliti kako ćete izaći iz ograničenja evrozone. Ja mislim da bi Grčka trebalo da postavi za cilj dogovorni izlazak bez svađe, borbe ili jednostrane akcije. To bi značilo da zajedno s izlaskom tražimo restrukturiranje dugova - navodi on.

Nemci su delikventi

Lapavicas je Nemačku nazvao "najdelikventnijom zemljom EU".
- Nemačka je najdelikventnija u Evropi. Ne Grčka, ne Španija, ne Italija. I zasigurno ne Francuska koja igra prema pravilima više od Nemačke. Nemačka se nije pridržavala pravila. Često optužuju Grčku da živi iznad svojih mogućnosti. To je istina. Ali Nemačka takođe živi ispod svojih mogućnosti i to je načina na koji generiše izvoz, ne zbog tehnologije, produktivnosti i svega toga. To je razlog zašto je tako uspešna - zaključuje Lapavicas.

Upitan o potencijalnom protivljenju evropskih partnera takvom scenariju, ekonomista kaže da nije sigurno da čitava evrozona ne želi Grčku izvan monetarne unije i podseća da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble još 2011. godine podržavao sporazumi izlazak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 13:00
Mislim da je Grčka ta koja je propala, a ne EU......EU da moze vratit vrijeme i da Grcka sad nije clanica.Sto se tice Grcke čak ni Velika britanija si ne može priuštit izlazak jer bi to njezino gospodarstvo koštalo oko 400 milijardi eura + otcjepljenje Škotske.... Sve ostalo su bajke za malu djecu i mamac za klikove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online