Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.05.2015.
06:11
B. Božin - Vesti A

Mašinovođe blokirale Nemačku

Desetomesečni bezuspešni pregovori sindikata mašinovođa GDL-a sa poslovodstvom nemačke železnice (Dojče ban), tokom kojih je već sedam puta dolazilo do prekida putničkog i teretnog saobraćaja, sada su kulminirali najdužim štrajkom u istoriji nemačke železnice.

Reuters
Putnici se usmeravaju na druge vrste prevoza

Od juče u 15 časova prekinut je teretni, a od noćas u dva sata i putnički saobraćaj pošto je sindikat GDL odbio najnoviju ponudu upravnog odbora železnice u vezi tarifnih ugovora. Šef sindikata GDL Klaus Veselski je to potvrdio na jučerašnjoj konferenciji za novinare, naglašavajući da se železnički personal bori za svoja osnovna prava. On je svu krivicu za štrajk svalio na poslovodstvo koje po njemu nastavlja da sprovodi taktiku "korak napred, dva koraka nazad".

- Šest štrajkova u 2014. uopšte nije bilo potrebno da smo dobili ono što nam je od početka pripadalo. Sada imamo opet isti problem. Železnica pravi farsu, jer navodno pregovara, a zapravo ne želi da dođe do rezultata - rekao je Veselski.

Dosadašnji gubici železnice zbog dosadašnjih štrajkova od 200 miliona evra su po viđenju Veselskog mogli da pokriju troškove pravičnog kolektivnog ugovora.

Ovaj osmi po redu štrajk će, kako je najavljeno, trajati do nedelje u 9 sati, ako se u međuvremenu ne desi preokret koji bi sukobljene strane vratio za pregovarački sto. Trenutno postoji mala verovatnoća za tako nešto.

Za desetine hiljada putnika, od kojih su neki svakodnevno upućeni na prevoz železnicom, predstoji nedelja haosa. Putnici se usmeravaju na druge vrste prevoza i savetuju koja prava imaju u ovakvoj situaciji. Nemačka železnica je još u nedelju krenula da radi na vanrednom planu vožnje. Koncern je kritikovao najavljeni štrajk kao "neprimeren" jer vodi do ogromnih ograničenja u saobraćaju.

- Time GDL šteti ne samo putnicima u železnici, Dojče banu i njenim partnerima, nego i nemačkoj ekonomiji i socijalnom partnerstvu - saopštilo je poslovodstvo DB-a.

Političari kritikuju

Višemesečni tarifni konflikt u železnici je alarmirao i političare. Šef socijaldemokrata Zigmar Gabrijel je poručio da se "svi učesnici moraju zapitati da li je šteta koju bi ovaj štrajk mogao da izazove u razumnoj srazmeri sa stvarnim konfliktom". Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint je pokazao razumevanje za bes građana kod kojih je pređen prag tolerancije. U Bundestagu je juče razgovarano o Zakonu o jedninstvenim tarifama kako bi ubuduće važio tarifni sporazum najvećeg sindikata u jednoj branši, čime bi se izbegla konkurentna borba više sindikata kao u ovom slučaju između GDL-a i EVG -a.

Sindikat je od početka tražio pet procenata veću platu i sat vremena kraću radnu nedelju. Glavni razlog konflikta je da GDL želi da zaključi kolektivne ugovore ne samo za mašinovođe, nego i za konduktere i skretničare. To takođe nastoji da uradi veći i konkurentniji EVG ( Sindikat železnice i saobraćaja), dok poslovodstvo želi da izbegne različite uslove za iste grupe profesija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online