Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.05.2015.
05:47
D. Lukić - Vesti A

Zemljotres u Evropskoj uniji

Na dan parlamentarnih izbora u Britaniji ishod glasanja u zemlji sa 65 miliona stanovnika zavisi od šake glasova - dve glavne partije, konzervativci i laburisti, vode mrtvu trku i krajnje je nepredvidivo kako će da izgleda buduća (očigledna) koaliciona vlada.

Reuters
Putuj, Evropo: Neprijatne poruke Briselu od Najdžela Faraža

Ali, kao nikada do sada, rezultat izbora vidi se, pogotovo u Briselu, kao "Bregzit" ("Britanija" plus "izlazak" iz Unije). Iznad svih obećanja i ponuda partija lebdi pitanje da li će Britanija već danas, 7. maja, najaviti odlazak iz EU.

Ako dobije današnje izbore, Dejvid Kameron, lider konzervativaca i aktuelni premijer, obećao je Britancima referendum (do kraja 2017.) na kome treba da kažu "in" ili "aut" Evropskoj uniji.

Laburisti ne isključuju referendum, ali su prestrašeni da bi glasači na plebiscitu (sudeći po svim anketama), glatko mogli da kažu "baj, baj" Briselu.

Nervozni Poljaci

U briselskoj centrali su, pak, svesni da parlamentarni izbori u Britaniji imaju direktan uticaj na budućnost same Unije. "Evroskeptična Britanija", pogotovo njen izlazak iz EU, bili bi udarac za celu Zajednicu i NATO", kaže za lodnonski Fajnenšel tajms, Jacek Rostovski, savetnik poljskog predsednika.

Glas iz Poljske ima svoju simboliku pogotovo kada većina istočnoevropskih vlada pozdravlja EU sankcije Rusiji i plaši se da bi izlazak Britanije dramatično "razvodnio" i obesmislio sankcije i pritisak na Putina.

Paralelno, Angela Merkel, vrši pritisak na London da ostane u EU, jer smatra da bi britanski odlazak "poremetio sadašnji balans između država članica". Nemačka - komentariše se povodom ovog u Londonu - "ne želi da ponovo zavlači ruku u džep (za održavanje Unije), što bi se dogodilo ako se Britanci odluče za odlazak.

SAD gube "trojanskog konja"

Britanski izbori "zapljuskuju" takođe i drugu obalu Atlantika. SAD nikako ne žele da Britanija "povuče nogu" i napusti Zajednicu. Amerikanci smatraju Britaniju prvim strateškim partnerom u baratanju sa EU i "trojanskim konjem" Vašingtona u Briselu. Britanija je u ovoj kombinatorici važna Vašingtonu zbog vojne i političke moći koju Amerika želi da koristi kao instrument njene spoljne politike u Uniji.

Kraj za EU

Povodom bojazni da bi posle današnjih izbora porasle šanse evroskeptika na Ostrvu, Mark Leonard, direktor za evropske poslove u Evropskom savetu, upozorava da bi "EU bez Britanije bila manja, slabija i u svakom slučaju duboko uzdrmana".

Prema komentarima eksperata za prekookeanska pitanja u Londonu, Dejvidu Kameronu Vašington zamera da ga nije bilo u Minsku, na pregovorima o prekidu vatre u Ukrajini.

Najdžel Faraž, vođa partije britanskih evroskeptika (UKIP) upozorava da bi sa njegovih sadašnjih 15 odsto podrške u biračkom telu (laburisti 31, konzervativci 30), neće ulaziti u koalicionu vladu koja u političkom manifestu nema neodložan referendum o EU. Za njega "problem Britanije nije više u pitanju članstva u EU, nego šta je i šta uopšte predstavlja današnja Unija... Većina Britanaca je za zajedničko tržište i ništa više od toga.

U istom dahu, Faraž kaže da Britancima ne pada na pamet "da kopaju tunel ispod kanala Lamanš do Švajcarske, samo zato što Švajcarci prave dobre čokolade".

Na nešto ozbiljnijoj noti kaže da Britanci lepo mogu da žive i bez slatkiša "toblerone", a navodi da još bolje mogu da žive ako Britanija nije članica "federalizovane, centralizovane, nedemokratske, otuđene, birokratizovane briselske države". Po njemu, EU je postala retrogradna "diktatura" i "zmaj koga treba probosti"... zajedničko tržište deluje, federalna Evropa ne funkioniše. Više od 70 posto Britanaca traži referendum. Odmah.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.05.2015. 07:53
svaka tvorevina napravljena na klimavom temelju kad tad mora da se sruši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online