Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.05.2015.
00:11
S. Đurić - Vesti A

Najveće svetske pretnje u 21. veku

Tim filozofa, matematičara i drugih uglednih naučnika s Instituta za budućnost čovečanstva Univerziteta Oksford smatra kako se trenutno nalazimo u poslednjem veku čovečanstva. Ovo bi mogao da bude poslednji vek ljudske civilizacije jer tehnologija postaje moćnija od nas. U toku je trka između tehnoloških moći čovečanstva i naše mudrosti u njihovom korišćenju.

Fonet
Stradanje siromašnih: Najugroženiji uvek najosetljiviji članovi društva

Najveći svetski umovi boje se da bi čovečanstvo moglo da izgubi tu trku. Svetski ekonomski forum sastavio je listu rizika koji imaju potencijal da negativno utiču na brojne zemlje i ekonomije u svetu. Rizici su klasifikovani kao ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni i tehnološki. Na listi su se našli oni finansijske i ekonomske prirode, ali je velik broj i onih vezanih uz ekologiju i klimatske promene.

1. Fiskalna kriza

Svetu preti najmasovniji finansijski kolaps ikad, a povećanje krize u Evropi smanjuje teren za manevre. Velike privrede i dalje ostaju ugrožene dok mnoga manja tržišta poslednjih godina beleže rast što bi moglo doliti ulje na vatru finansijske krize, dok fiskalna kriza velike privrede može lako da se prelije na ceo svet. Još pre nekoliko godina MMF je upozorio da svetu ozbiljno preti fiskalna kriza ukoliko se vlade ne pozabave alarmantnim rastom zaduženja javnih finansija. Kriza u SAD i EU, kao i način njenog rešavanja dodatno su zaoštrile unutrašnju polarizaciju na jedan odsto zaštićenih i 99 odsto izloženih brutalnoj štednji i stezanju kaiša.

successfulworkplace.com
Rad pusti san: Na planeti je nazaposleno čak 200 miliona ljudi

2. Visoka nezaposlenost

Nezaposlenost se nalazi na drugom mestu liste rizika, budući da su brojni ljudi, kako u razvijenim, tako i u rastućim privredama, bez posla. Ukupan broj nezaposlenih na planeti je 200 miliona ljudi. Onih bez posla je više nego svih Rusa, a njih je 150 miliona. Svaki drugi nezaposleni živi u zemljama u razvoju, dok je svaki četvrti stanovnik najnaprednijih zemalja sveta. Pronaći posao jednako je teško i u velikim ekonomijama kao i u onim manjim, a najviše pogađa mlade. U nekim zemljama polovina mladih je nezaposlena, a veliki problem predstavlja i tzv.
podzapošljavanje odnosno zapošljavanje mladih na slabo plaćenim poslovima.

Reuters/M. B.
Rasipanje Zapada: Da li ćemo ostati bez "izvora života"?

3. Nestašica vode

Svet je na korak od velike neastašice pijaće vode, upozorile su Ujedinjene nacije. One smatraju da već 2030. godine čovečanstvo može da se suči sa deficitom vode od 40 odsto ukoliko smesta ne počne da unepređuje održavanje u korišćenje dragocenih izvora. Problem je posledica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama. "Voda u klozetskim šoljama na Zapadu deset puta je čistija od vode koju piju milioni ljudi širom ostatka sveta." Posle te rečenice, Met Dejmon, holivudski glumac, polio se kofom klozetske vode kako bi svetu skrenuo pažnju.

Reuters
Moderni prosjaci: Nekom milioni, nekom sića...

4. Nesrazmera u primanjima

Nejednakost između bogatih i siromašnih je u većini zemalja porasla na najviši nivo za poslednjih 30 godina i sada šteti privrednom rastu, upozorava izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Kriza je skoro uništila srednju klasu u razvijenim zemljama. Danas, prosečna primanja 10 odsto najbogatije populacije veća su 9,5 puta od prihoda 10 procenata najsiromašnije populacije. Znatan deo stanovništva doveden je do prosjačkog štapa, dok su pripadnici privilegovane manjine izneli su novac iz zemlje, kao u Grčkoj, koji je bio dovoljan da se otplati dug.

Reuters/NASA
Zemlja postaje sve toplija: Topljenje glečera

5. Klimatske promene

Iako vlade i korporacije odavno pozivaju na ubrzano smanjenje emisije štetnih gasova, jasno je da je sada potrebno ne samo ublažiti klimatske promene, već im se i prilagoditi. Naučnici upozoravaju da bi uticaj klimatskih promena mogao biti najjači u najsiromašnijim zemljama, a masovne smrti od gladi i velike migracije mogle bi da izazovu veliku globalnu nestabilnost. Najprestižnije svetske naučne institucije se takođe slažu da Zemlja postaje toplija. One tvrde da zbog ljudske aktivnosti dolazi do otpuštanja milijardi tona izduvnih gasova u atmosferu.

Tanjug/AP
Suše i tornada: Vremenske nepogode sve češće pogađaju različite delove sveta

6. Ekstremne vremenske pojave

Ekstremne vremenske pojave kao što su suše i poplave posledica su promene klime, a takvi događaji dovode do nestašice hrane u svetu i političke i socijalne nestabilnosti. Suše, poplave, klizišta, nepogode, cikloni, tornada udaraju iz sve snage. Svaki region u svetu, s vremena na vreme, iskusi ekstremne vremenske prilike kojima se prevazilaze rekordne vrednosti. U istočnoj Australiji je 1989. godine velika vlaga donela bujice, pljuskove i najgore poplave u poslednja dva veka. U severnoj Kini je najgora suša u poslednjih 60 godina, a hiljade reka i rečica je presušilo. Ameriku je pogodila serija tornada.

Reuters
Neredi na ulicama: Ekonomski kolaps uzrokuje u socijalni haos

7. Katastrofa globalnog sistema

Svetski ekonomski i politički sistem sastoji se od mnogih činilaca, pa tako zamršeni, povezani sistemi sa neočekivanom greškom mogu dovesti do urušavanja struktura u svim razmerama. Ekonomski kolaps bi mogao dovesti do socijalnog haosa, građanskih nemira, i sloma reda i zakona. Slabe ili neadekvatne globalne institucije, sporazumi i mreže, u kombinaciji sa nacionalnim i političkim interesima, koče pokušaje saradnje u borbi sa globalnim rizicima.

jezebel.com
Svemir napada: Pretnje stižu i iz kosmosa

8. Pad asteroida

Asteroid veći od pet kilometara može da uništi površinu teritorije jednakoj teritoriji Holandije, smatraju naučnici. To se dešava svakih 20 miliona godina. Ukoliko bi se to desilo, glavno uništenje ne bi se dogodilo od udara, nego od oblaka prašine, koji bi se stvorili u gornjim slojevima atmosfere. Šteta od takvog udara uticala bi na klimu, oštetila bi biosferu, smanjila zalihe hrane i stvorila političku nestabilnost.

Reuters/F. B.
Roboti postaju sve pametniji: Da li će na kraju potisnuti ljude?

9. Veštačka inteligencija

Britanski naučnik Stiven Hoking smatra da bi stvaranje savršenih mislećih mašina moglo da predstavlja pretnju za opstanak čovečanstva. Razvoj potpuno veštačke inteligencije mogao bi da označi kraj ljudske rase. Naučnici veruju da se ekstremna veštačka inteligencija neće moći lako kontrolisati i da će nakon određenog vremena roboti početi sami da unapređuju inteligenciju. S druge strane, veštačka inteligencija mogla bi biti ključ za rešavanje ostalih globalnih problema.

hdwallpaperstop.com
TBombaši prete: Nuklearni sukob nije nemoguć

10. Nuklearni rat

Mogućnost da se do nuklearnog rata dođe je manja nego u prošlom veku, potvrđuju istraživači iz Oksforda. Međutim, oni upozoravaju da dokazi ukazuju na to da potencijalni, namerni ili slučajni, nuklearni sukob nije nemoguć. Poznavanje uticaja nuklearnih bombi bi trebalo da motiviše sile da eliminišu više od 17.000 nuklearnog oružja, koliko danas postoji, zaključili su naučnici koji su odlučili da urade eksperiment pomoću kog bi saznali kakve bi bile posledice.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Štrajkuje zbog klime
Četvrtak 14.05.2015. 00:26
А ко изазива светске претње у XXI веку .Дали Кенија,Замбија,Јордан,Мексико,Аргентина,Непал,Монголија......светске претње изазивају најаче државе на свету .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online