Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 16.05.2015.
04:00
B. Božin - Vesti A

Merkelova se upliće u laži

U predizbornoj kampanji 2013. gromko najavljivan dogovor sa Amerikom o odustajanju od međusobnog špijuniranja bio je samo veliki blef izbornog štaba Merkelove, tvrde mediji u Nemačkoj.

Reuters
Kancelarka će skupo platiti aferu

Tadašnji šef kabineta Ronald Pofala sada je prozvan da je znao da je tema prenaduvana i da od dogovora neće biti ništa, pre svega jer je Amerika to odmah glatko odbila. Brzo je "ugovor o nešpijuniranju" zamenjen blažim "ugovorom o saradnji".

Pritisak na biro Merkelove posebno je porastao nakon što su vodeći mediji objavili elektronsku komunikaciju dve strane u procesu pregovora oko ukidanja špijunaže, iz koga se vidi da su, kako na primer kaže televizija NDR, "najave o izgledima za postizanje dogovora bile ciljano naduvavane".

Današnji koalicioni partner SPD-a, a tada glavni konkurent na izborima, prebacije demohrišćanima prevaru i laganje u kampanji. Optužbe su toliko snažne da je čak i Merkelova izdala saopštenje u kome brani svoje saradnike, tvrdeći da su "po pitanju dogovora radili savesno i najbolje što su mogli".

Njena verzija je da je "nekoliko američkih visokih službenika u avgustu 2013. Nemcima ponudilo dogovor, ali je Bela kuća kasnije intervenisala i to omela. Nemačka to tada nije mogla da zna, pa dakle javnost i parlament nisu pogrešno informisani. Krivi su, dakle, Amerikanci".

Dokumenta, međutim pokazuju nešto sasvim drugo, a čak je i sam predsednik Obama u prisustvu Merkelove na konferenciji za štampu u Vašingtonu na pitanje novinara zašto je tada odustao od dogovora odgovorio da "nije tačno da je vlada SAD ponudila ugovor o nešpijuniranju, a da ga je kasnije povukla".

Merkelova je stajala direktno pored njega. Kako piše list "Zidojče cajtung", "Merkelova je dugo opstala zahvaljujući tome što je sebe predstavljala kao nekoga ko uvek govori istinu. U BND aferi pokazuje se jedna druga slika. Ona je lagala i pustila druge da to čine".

Da se preteruje u kampanji i nije tako veliki problem, navode nemački listovi, to čine manje-više svi i može da se podvuče pod uobičajeno ponašanje političara, ali iznošenje pogrešnih tvrdnji poslanicima u parlamentu ima već sasvim novu dimenziju. Zbog toga može da se očekuje da ovaj slučaj još uvek nije zatvoren i da će u pogodnom trenutku ponovo biti aktiviran, verovatno pred sledeće izbore.

Partija pre države

Prema oceni urednika političke rubrike magazina "Špigl", Rolanda Nelesa, otkriće ovog prvog detalja BND afere zapravo je fantastično otkriće Merkelinih metoda.
- Sve je urađeno na takav način kao da kancelarka sve drži pod kontrolom, te da joj je samo dobrobit zemlje na umu. Međutim, i u Kancelarskoj službi se rukovode sebičnim partijskim interesima. Sve s motom - prvo partija, a potom država. Ukratko, ona je skroz normalna kancelarka - ističe Neles.

POVEZANE VESTI

Subota 16.05.2015. 11:05
Nemačka je VAZALNA TVOREVINA tj. TERITORIJA ------------------------------------------------------------ Christopher Bollyn je jedna od vodećih ličnosti istraživačkog novinarstva u USA. Kristofer Bollin: Nemačka je i dalje okupirana. -------------------------------------------- Tiha i diskretna okupacija od strane SAD i saveznika traje većskoro 70 godina -Saveznička okupacija Nemačke je počela pre godina i u očima mnogih Nemaca još nije završena. Strane armije su i dalje prisutne na nemačkom tlu i najveća i najprosperitetnija evropska "demokratija " i dalje nema USTAV a ni formalni mirovni ugovor o završetku Drugog svetskog rata. Za Nemačku , Drugi svetski rat , nije završen , jer mirovni sporazum nikada nije potpisan između saveznika i Nemačke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online