Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 17.05.2015.
19:50
informer.rs A

Hilari: Rat u Iraku bio greška (a glasala za njega!)

Političari koji se nadaju predsedničkoj funkciji retko izlaze sa stavovima pre mišljenja javnog mnjenja, navodi američka agencija, ocenjujući kao "iznenađujući momenat" da su glavni kandidati za predsednika iz redova obe stranke saglasni da taj rat, u kome je život izgubio 4.491 Amerikanac i nebrojeno Iračana, nije trebalo ni voditi.

Reuters
Kriva sam, priznajem: Kao senatorka je glasala za invaziju na Irak

To nije bila "laka evolucija" za političare poput demokrate Hilari Rodam Klinton, favorita za predsedničku nominaciju svoje stranke, koja je glasala za invaziju na Irak 2002. dok je bila senator.

Njena podrška ratu, kao i odbijanje da se svog stava odrekne, koštali su je gubitka nominacije u stranci 2008, kada za kandidata demokrata izabran Barak Obama, koji nije bio u Senatu 2002. ali se tada protivio ratu.

U memoarima objavljenim prošle godine, Klintonova je napisala da je glasala na osnovu informacija dostupnih u to vreme, ali je priznala da "nije bila u pravu".

Većina kandidata iz redova republikanaca rekli su prošle nedelje da ne bi podržali napad na Irak da su raspolagali informacijama koje su danas poznate, prema kojima Sadam Husein nije posedovao oružje za masovno uništenje, što je bio argument predsednika DŽordža Buša za invaziju 2003. godine.

Bušov brat i najizgledniji kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Džeb Buš, izjavio je, međutim, da "vraćanje u prošlost i pričanje o hipotetičnim stvarima" nije pošteno prema porodicama vojnika koji su dali svoje živote.

Ipak, i on je prošle sedmice, pod pritiskom da iznese svoj stav, u načelu odbacio rat koji je njegov brat pokrenuo.
- Svi to sad prihvataju - rekao je drugi kandidat iz redova republikanaca Rik Santorum, koji, međutim, nije uvek gledao tako na rat u Iraku, pošto je kao senator glasao je za invaziju i nastavio je da je podržava godinama.

Pitanje je daleko bilo lakše za predsedničke kandidate koji nisu vezani porodičnim vezama, niti su bili članovi Kongresa 2002, poput senatora sa Floride Marka Rubija i senatora iz Teksasa Teda Kruza.

Oni, međutim, nisu išli tako daleko poput kritičara rata, senatora iz Kentakija republikanca Randa Pola, koji je rekao da bi bila greška napasti Irak čak i da je Sadam imao takvo oružje.
Pol je mišljenja da je Sadam bio protivteža Iranu i da je njegovo uklanjanje s vlasti dovelo do nemira koji danas potresaju Bliski istok.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.05.2015. 20:02
Zbog takvih "grešaka" Amerikanci su najveći zlik.vci koje je čovečanstvo upoznalo . Hitler je za njih bio "dobar čovek" . Realno .
Nedelja 17.05.2015. 20:35
prvo poobijete,pa posle proglasite kolateralnom štetom
Nedelja 17.05.2015. 21:37
Бриши коментаре ,бриши коментаре изволи и ове коментаре избриши .ВЕСТИ онлине зашто дозвољавате да се бришу коментари .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online