Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.05.2015.
08:50
O. Ikodinović - Vesti A

EU bacila Kijev na milost Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel stavila je tačku na očekivanja režima u Kijevu koji je zarad nerealnog očekivanja o članstvu u EU sproveo smenu režima na Majdanu, izgubio Krim i raspalio krvavi građanski rat na jugoistoku zemlje. Merkelova je na samitu Istočnog partnerstva u letonskoj prestonici Rigi saopštila da taj program saradnje sa bivšim republikama SSSR nije instrument za proširenje EU.

Reuters
Hladan tuš Angele Merkel

- Ne treba podsticati očekivanja koja nije moguće ispuniti i mi se trudimo da to predočimo našim partnerima - poručila je Merkelova.

Istočno partnerstvo osmislile su Poljska, Švedska i baltičke države. Njim se predviđa politička asocijacija i ekonomska integracija EU i Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije i Moldavije. Evropa je time pokušala da šest bivših sovjetskih republika skrene sa orbite Moskve i namami ih u zagrljaj Brisela, ali ne i da ih primi u punopravno članstvo.

Izjava Merkelove došla je kao hladan tuš i za ukrajinskog predsednika Petra Porošenka koji je lane u kampanji davao narodu lažne nade i obećanja da će ih uvesti u EU do 2020.

Posle samita EU - Ukrajina prošlog meseca, član odbora Bundestaga za spoljne poslove Garnot Erler izjavio je da je Porošenko došao u Brisel sa punom kesom ideja, zahteva i očekivanja, uključujući pitanje jasnije perspektive članstva u EU, ukidanja viznog režima, formiranje mirovnih snaga koje bi bile smeštene u pobunjenom Donbasu, ali da je ponudio samo nekoliko detalja o planovima za razvoj i reformama.

"Gardijan" je uoči samita u Rigi naveo izjave briselskih zvaničnika da "ostaju verni ideji Istočnog partnerstva", ali da ne žele da se zameraju Rusiji. "Fajnenšl tajms" konstatuje da su Ukrajina Gruzija i Moldavija već potpisale sa EU sporazum, i ocenjuje da će biti problema ako obični građani ukoliko uskoro ne osete korist.

Međutim, EU je jasno stavila do znanja: "Ukrajina i Gruzija ne mogu računati na članstvo u EU, kao ni na uvođenje bezviznog režima. "Fajnenšl tajms navodi da se Unija pribojava reke ukrajinskih izbeglica.

Izmiče i Gruzija

Predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili pozvao je političke stranke da konsoliduju prozapadni kurs, nakon što su obnarodovani rezultati sociološkog istraživanja po kojima 31 odsto građana podržava ulazak zemlje u Evroazijsku uniju, iako su izgubili rat s Rusijom 2008. Prošle godine bilo je dva puta manje Gruzijaca koji su podržavali približavanje Moskvi.

Srušeni planovi

Britanski "Gardijan" ocenjuje da je ruska intervencija u konflikt na istoku Ukrajine prošle godine u potpunosti poremetila planove EU, a osim toga su se Belorusija i Jermenija pridružile Evroazijskoj uniji, koja je direktni konkurent EU. Azerbejdžan, čiji su energetski resursi potrebni Evropi, izgubio je interesovanje za program.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 11:35
E moj Porosenko, sad cemo te zvati Po/pusenko! Pop/usio si od Eu!
Petak 22.05.2015. 11:09
попуушио си германски рацку говеђа главо..и ти и твоја бандерашка хунта
Petak 22.05.2015. 18:09
Posisali im sve sokove pa ih bacili na djubbrište.To se dogadja svim kratkovidim političarima,da ne mešam narod u to ali se i deo naroda pali na taj fazon.Obećali su i nama samo da ...pa do dana današnjeg ništa,ali s nama još nisu završili.Još nas zavlače dok nas ne raskomadaju sasvim ,a mi ko goveda na pojilo:EU budućnost:kako da ne!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online