Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 24.05.2015.
11:22
Blic.rs A

Ubijeni vođa Fantoma sanjao o šampanjcu sa Putinom

Aleksej Mozgovoj, bivši komandant jedne od najpoznatijih milicija u regionu Luganska, koji je noćas ubijen, bio je fasciniran Putinom. Takođe, on je jedan od retkih komandanata koji je dozvolio je ekipi BBC-a ekskluzivan pristup svom trening kampu u istočnoj Ukrajni.

wikipedia.org
Bio fasciniran Putinom

Mozgovoj, jedan od poznatih proruskih separatista bio je komandant brigrade pobunjeničke Prizrak (Fantom) u samoproglašenoj republici Novorusija.

Do početka sukoba u Ukrajini Mozgovoj je bio sasvim običan čovek. Kako navode svetski mediji, radio je u Sankt Petersburgu kao kuvar, a bio ej i vlasnik građevinskog preduzeća.

Mozgovoj bio običan čovek pre ukrajinske krize

Tako je, prenosi BBC, Aleksej Mozgovoj bio relativno nov u vođenju pobunjeničke brigade. Bez velikog vojnog iskustva, bivši vlasnik građevinskog preduzeća, upustio se u nešto novo - preuzeo je ulogu lidera spremnog da povede ljude u borbu protiv, kako je on nazivao, ilegalne vlade koja sedi u Kijevu.

Njegov pogled na situaciju u Ukrajni bio je jednostavan. Zapad je nelegalno nametnuo proevropsku vladu, pa shodno tome, ukrajinska vojska postala je agresorska.

- Oni su banditi, a nas nazivaju separatistima, oni nama prete doživotnom robijom, a što se nas tiče oni su ratni zločinci koji zaslužuju smrtnu kaznu - izjavio je Mozgovoj prilikom posete BBC-a njegovom trening kampu.

Kako prenosi britanski javni servis, koji je jedini imao pristup brigadi kojom je komandovao Mozgovoj, u šumi nadomak ruske granice preko 100 dobrovoljaca se pripremalo za borbu protiv ukrajinske vojske.

Ti isti dobrovoljci su do samo pre nekoliko nedelja od "stupanja u službu" bili obični ljudi - radnici u supermarketima, rudari, službenici…

Tajna baza Alekseja Mozgovoja:

U Moskvu po "mišljenje" ili "prijateljski savet"?

Mozgovoj, koji je do ukrajinske krize bio "običan čovek", vrlo brzo je napredovao do čoveka koji se sastajao sa zvaničnicima u Moskvi, a poprilično brzo je savladao političku retoriku.

- Nekada sam i ja živeo i radio kao sav normalan svet. Nisam željan vlasti, ne želim moć, već red i mir - govorio je Mozgovoj.

Njegovi sledbenici su imali uniforme i moderno oružje, a na pitanje kako je opremio svoju vojsku, uvek je neodređeno odgovarao:

- Barak Obama nas je svojom politikom naterao da se naoružamo, eto odakle nam oružje! Da je sedeo u svojoj kući i da nije zabijao svoj nos u druge države, poput Sirije, Libije i Ukrajine, ne bi ni imali potrebe da se naoružavamo - objašnjavao je Mozgovoj.

On je takođe neodređeno odgovarao i na pitanja tipa: "Zbog čega često ide u Moskvu i skim tamo razgovara?".

- Zašto me stalno pitate o tome? Pa mi smo jedan narod. Gde ću da idem ako ne kod svoje braće? Od koga da tražim savet ako ne od svog brata? - nadmeno je odgovarao Mozgovoj.

Njegov san je bio da jednoga dana "zajedno s Vladimirom Vladimirovičem Putinom popije šampanjac u čast rođene države Novorusije, a Ukrajince pozdravi oslobođenjem od oligarhije".

Aleksej Mozgovoj poznat je i po proglasu od prošle godine u kome se obraćao građanima Ukrajine koji sebe smatraju Ukrajincima.

Ovako je počinjao njegov proglas:

"Ukrajinče, da, upravo tebi se obraćam. Želiš u Evropsku uniju? Tamo je, govore ti, rajski život: sve jasno, uređeno i lepo, sve u svemu – raj. Ali, sve ima svoju cenu, a ta roba – veruj mi – preskupa je za tvoj džep. A već su počeo da je plaćaš brdima leševa i rekama krvi…"

Aleksej Mozgovoj sa svojom brigadom:

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.05.2015. 11:27
"Takođe, on je jedan od retkih komandanata koji je dozvolio je ekipi BBC-a ekskluzivan pristup svom trening kampu u istočnoj Ukrajni." ???? И то је био његов крај.... Слава ти о неискусни човече.... Слава ти....
Nedelja 24.05.2015. 15:42
Sta se toliko zabrinuo , uskoro ce ga popiti !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online