Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.05.2015.
04:47
N. Jokić - Vesti A

Za bivše poslanike više nego za Nepal

Visina otpremnine uplaćene evropskim poslanicima, koji su posle prošlogodišnjih izbora napustili Evropski parlament, dostigla je rekordnih 27,6 miliona evra. Ova suma je veća nego iznos evropske pomoći žrtvama zemljotresa u Nepalu.

Reuters
Oni glasaju štednju i cede džepove evropskih građana
Vest je izazvala bes evropskih građana od kojih se traži da sve više štede, sve duže rade i da plaćaju sve veće takse i namete po raznim osnovama. Evropski poslanik u proseku godišnje zaradi 96.000 evra. Na kraju svog mandata svaki poslanik dobija prelaznu otpremninu u visini od pet mesečnih plata.

Naravno, oni u čiji džep novac odlazi po ovom sistemu "zlatnih otpremnina" misle drugačije. tako Endrju Daf, koji je napustio svoje poslaničko mesto posle izbora 2014. godine smatra da je reč o "pravednom i korisnom sistemu".

- Jedan deo troškova je opravdan ako uzmete u obzir koliko odlazećeg poslanika košta zatvaranje knacelarije i selidba - objasnio je politikolog Kristofer Hovart, koji je dodao da bi ovi troškovi trebalo da se knjiže kao "potrošnja", a ne kao dodatni prihod poslanika.

Naizgled čisto administrativna primedba Hovarta zapravo pogađa suštinu - ukoliko ne bi dobijali paušalni dodatak za selidbu koji se naziva "prelazna otpremnina" poslanici bi morali računima da pravdaju svaki trošak, a tu zapravo ne bi mogli ništa da zarade.

Do sada su se već čuli brojni protesti i glasovi kritike na račun evropskih poslanika koji bez problema izglasavaju mere štednje i stezanja kaiša za obične građane čije bi interese trebalo baš oni da predstavljaju.

Vest o "zlatnim otpremninama" izazvala je brojne komentare evropskih poreskih obveznika na društvenim mrežama. Za mnoge od njih ovo je samo još jedna potvrda do koje mere se Evropska unija pretvorila u birokratskog parazita koji dodatno iscrpljuje sve opterećeniju srednju klasu u Evropskoj Uniji.

Banana parlament

Vest je malo koga iznenadila jer je Evropski parlament već u prošlosti uspeo da stekne reputaciju "banana parlamenta" čiji su poslanici podložni uticaju lobija, a više puta su neki uhvaćeni i snimljeni kako izražavaju spremnost da prime mito posle čega im se ništa nije dogodilo. Borbena manjina poslanika, naročito iz redova zelenih, u više navrata je skretala pažnju na delovanje velikih industrijskih lobija u EP, ali to nije mnogo pomoglo. EP izglasava 80 odsto zakona koji su na snazi u članicama EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online