Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 26.05.2015.
14:00 >> 14:09h
B92 A

SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika u mobilnim krematorijumima

Rusija toliko želi da sakrije učešće svoje vojske u Ukrajini da je kupila mobilne krematorijume kako bi uništila tela svojih poginulih vojnika, piše Blumberg.

Reuters
Amerika tvrdi da Rusija na sve načine hoće da sakrije da njena vojska učestvuje u borbama u Ukrajini (Foto: Ilustracija)

Blumberg navodi da to tvrde poslanici SAD koji su ovog proleća putovali kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i NATO dugo tvrde da se nekoliko hiljada ruskih vojnika bori uz separatiste u istočnoj Ukrajini, kao i da vlada Rusije ne samo da krije učešće svoje vojske, nego i smrt svojih vojnika.

- Ruski lideri su sve manje i manje sposobni da sakriju činjenicu da se njihovi vojnici bore i umiru u velikom broju u Ukrajini - istakao je u martu zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou. Kako se navodi, otuda i ekstremne mere kako bi se uništili dokazi.

- Rusi pokušavaju da sakriju svoje žrtve tako što sa sobom nose mobilne krematorijume. Oni svoju umešanost ne kriju samo od sveta već i od ruskog naroda - navodi predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, republikanac Mek Tornberi.

Tornberi ističe da je video dokaze o krematorijumima i od izvora iz SAD, ali i iz Ukrajine. On, kako navodi, ne može da daje više detalja o poverljivim informacijama, ali insistira da veruje u te izveštaje.

Predstavnik Set Maulton, bivši oficir vojske SAD i demokrata u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage je bio sa Tornberijem u Ukrajini krajem marta. On je tada tvitovao o mobilnim krematorijumima, ali nije otkrio svoje izvore. Kako ističe, te informacije nisu samo došle sa ukrajinske strane.

- Čuli smo o tome iz više izvora dok smo bili tamo, dovoljno da budem siguran u istinitost informacije - ističe Multon.

Putin bi imao probleme kad bi se to saznalo

I Tornberi i Multon su saglasni sa procenama Veršboua da ruski predsednik Vladmir Putin pokušava da održi stav da se njegovi vojnici ne bore u Ukrajini. Prema Multonovim rečima, dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi izazvali Putinu probleme u njegovoj zemlji.

Reuters
"Dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi mu stvorili probleme"

Ruski i ukrajinski blogeri i aktivisti zbog toga sastavljaju listu ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, uključujući i detalje o njihovoj službi, kao i okolnosti njihove smrti. Osim toga, nove organizacije u Rusiji koje predstavljaju porodice vojnika izašle su u javnosti i izazvale Putinovu zvaničnu priču.

- Rusija očigledno ima problema u svojoj zemlji zbog žrtvi koje imaju u tom ratu. Činjenica da su se okrenuli spaljivanju tela svojih vojnika je užasavajuće i sramno - navodi Multon.

Postojali su nepotvrđeni izveštaji o tome da Rusija koristi mobilne krematorijume već mesecima, uključujući i procurele snimke na kojima se to vidi. Međutim, nikada poslanici SAD nisu zvanično potvrdili da američki zvaničnici veruju u te tvrdnje.

Direktor ukrajinske bezbednosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je u januaru da je sedam krematorijuma na kamionima u periodu od četiri dana prešlo u njegovu zemlju.

- Svaki od tih krematorijuma može da spali osam do deset tela dnevno - rekao je on tada.

Za mnoge u Vašingtonu ruske žrtve predstavljaju retku Putinovu slabu tačku, onu koju bi trebalo koristiti osim obezbeđivnja oružja ukrajinskoj vojsci.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.05.2015. 14:15
Ovi nacikauboji više ne znaju šta da izmisle kako bi oprali sebe. Sledeća vest iz naciamerike će biti "... Rusi su istr-ebili indijance..." U ovu i sve njihove vesti veruju samo ljudi sa promajom u glavi.
Utorak 26.05.2015. 14:50
Gdje ima dima ima i vatre. Poznavaoci zapadne propagande mogu vrlo lako da prepoznaju sta ova vijest moze da znaci. Nevjerujem da su ovo plasirali samo zato da na bezobrazan i glup nacin optuze Ruse. Prije ce biti da Ukrainska hunta po uzoru na svoje idole (iz drugog rata) koristi te kamione da sakrije svoje z/locine i vrlo moguce da se rijesi svoih poginuli dobrovoljaca iz razni zemalja pa ce onako zausput da okrivi Rusiju za nestanak istih. Slicno kao sto hrvatska potrazuje od Srbije "zarobljene i nestale" vojnike koi su poginuli napadajuci u Bosni Srbske polozaje.
Utorak 26.05.2015. 15:30
Kakve vi gluposti objavljujete
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online