Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.05.2015.
08:43
B. Miličić - Vesti A

Svetski moćnici u dvorcu

Dvorac Elmau, kod Garmiš-Partenkirhena, biće 7. i 8. juna mesto redovnog susreta vladara sedam najmoćnijih država sveta, Grupe 7. Ove godine na skup u Nemačkoj nije pozvana Rusija, iako će nekoliko tema dvodnevne rasprave u bavarskim Alpima biti posvećeno upravo Rusiji.

wikipedia.org/
Dobro čuvan dvorac Elmau: Nemačka će ove godine biti domaćin samita Grupe 7

Na dnevnom redu biće borba protiv terorizma Islamske države, tragedija izbeglica sa Sredozemlja i sukob u Ukrajini. Na listi tema kojima će se baviti lideri SAD, Kanade, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana je i Ukrajina, odnosno njihov odgovor na "rusku agresiju" i pri tom još i kako smanjiti zavisnost Zapada od ruskog gasa.

Pripreme za ovaj skup počele su davno i ulaze u završnu fazu. Po mnogo čemu vidi se da je na snazi svojevrsno opsadno stanje, jer je u akciji 17.000 nemačkih policajaca, uz podršku 2.000 kolega iz susedne Austrije. Od utorka je počela i vanredno uvedena kontrola putnika i dokumenata na granicama Nemačke, posebno prema Češkoj i Austriji, kao i na aerodromu u Minhenu, ali i u vozovima.

Cilj je da se spreči dolazak grupa i pojedinaca koji bi da demonstriraju tokom ovog samita.
U Minhenu i na putu od aerodroma do Garmiš-Partenkirhena i dvorca Elmau policija je obeležila 970 mesta, na kojima stoji upozorenje o zabrani zadržavanja, jer su protivnici G7 i procesa globalizacije, već najavili demonstracije.

Da bi se sprečilo bilo kakvo uznemiravanje "gospodara sveta" za vreme njihovog zasedanja, u akciji će biti i helikopteri iz kojih će policija nadgledati puteve, šumske i planinarske staze, kao i granični pojas u tom delu Gornje Bavarske.

Već od četvrtka, 4. juna, mogući su zastoji i zadržavanja u saobraćaju u Minhenu i okolini, pa se savetuje putnicima da u širokom luku zaobiđu bavarsku prestonicu. Zbog samita G7 u Garmiš-Partenkirhenu, Geretsridu i okolnim mestima za dva dana produžen je školski raspust, pa će deca imati slobodan i ponedeljak i utorak, 8. i 9. jun. U njihovim školama biće smešteni policija i Crveni krst.

Potop u njivi

U toku je i zavrzlama oko ponude jednog seljaka u blizini dvorca Elmau da protivnicima samita G7 iznajmi svoju njivu za kampovanje. Lokalne vlasti ne daju dozvolu za to s obrazloženjem da postoji mogućnost da se obližnja rečica Loizah izlije baš u to vreme i ugrozi kampere.

Sesija košta 130 miliona evra

Za organizaciju ovog skupa, prema zvaničnim podacima, biće utrošeno 130 miliona evra (država daje 40 miliona, a ostatak Bavarska i lokalne zajednice). Udruženje nemačkih poreskih obveznika tvrdi da će stvarni troškovi iznositi oko 360 miliona evra.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 09:30
svi oni + njihove gazde rokfeler i soroš
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online