Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.05.2015.
11:57
Tanjug A

"Rusko 'zveckanje nuklearnom sabljom' je mnogo opasno"

Ruska armija grupiše vojnike i oružje u blizini granice sa Ukrajinom, javlja Rojtersov reporter, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da su ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera "duboko uznemirujući i opasni".

Reuters
Reporteri javljaju da Rusija grupiše svoje vojnike i oružje blizu granice sa Ukrajinom (Foto: Arhiva)

Rojters navodi da Rusija grupiše vojsku i više stotina komada oružja, uključujući mobilne lansere raketa, tenkove i artiljeriju u privremenoj bazi  blizu granice sa Ukrajinom.

Sa mnogih vozila su uklonjene registrarske tablice i oznake za identifikaciju, a vojnici su skinuli obeležja sa uniformi. Oni po tome liče na neke vojnike uočene u istočnoj Ukrajini za koje Kijev i zapadni saveznici tvrde da su ruski puk na tajnom zadatku, tvrdi Rojters.

Komandat NATO, general Filip Bridlav, početkom meseca je rekao da veruje da proruske snage koriste prekid vatre koji je stupio na snagu u februaru da se dodatno naoružaju i pripreme za novu ofanzivu, ali to nije preciznije objasnio.

Rusija negira da je njena vojska uključena u sukob u istočnoj Ukrajini, gde se proruske snage bore protiv ukrajinskih snaga. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nema komentar o navodnom gomilanju vojske. Nekoliko vojnika je reklo da su poslati u tu bazu zbog vojnih vežbi, što znači da njihovo prisustvo tamo nije povezano sa situacijom u Ukrajini.

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su "duboko uznemirujući i opasni", istakao je juče u Vašingtonu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja na Krimu "suštinski bi promenili bezbednosnu ravnotežu u Evropi", rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za straterške i međunarodne studije u prestonici SAD, prenosi AFP.

Rusijo, šta to radiš?

Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u poslednjih godinu dana, "uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini", i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost "kolektivnoj odbrani".

Reuters
Zabrinut: Generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili "od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora".

Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je "rusko "zveckanje nuklearnom sabljom" neopravdano, destabilizujuće i opasno".

Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vežbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podele informacije o planiranim vežbama i da na njih pozovu strane posmatrače.

Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedelje održava još jednu takvu vežbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

Navodeći primer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija "demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 12:27
treba,treba da se dignu da očiste banderaše do kraja..ali neće da srljaju ..pametni su Rusi.o.ni iz desnog sektora koji su žive Ruse spaljivali,a drugima sekli delove tela neće da prođu dobro.
Četvrtak 28.05.2015. 18:09
Toliko se zvecka,te Rusi ovo te ameri ono-biće preko magarsca pa po magarcu.
Četvrtak 28.05.2015. 18:04
Kad vaši avioni lete nema uznemirenih-svi su mrrtvi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online