Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 30.05.2015.
20:36
Tanjug A

Putinova crna lista "podigla" EU: Šta kažu oni koji su na njoj?

Evropska unija ocenila je danas da je "crna lista" političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju "potpuno neosnovana i neopravdana".

Reuters
Ćao, nema više ulaska u Rusiju

Osim što je objavila imena pojedinaca i diplomata na "crnoj listi", Moskva "nije ponudila nijednu drugu informaciju koja ima legalnu osnovu, kriterijum ili proces koji je doveo do ove odluke", navodi se u saopštenju službe za spoljne poslove EU.

"Smatramo ove mere potpuno neosnovanim i neopravdanim, naročito zbog toga što nema nikakvog razjašnjenja niti transparentnosti", dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Ranije danas, Berlin je zatražio od Moskve objašnjenje zbog čega se osmoro nemačkih građana nalazi na "crnoj listi" političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Prema pisanju listova "Bild" i "Frankfurten algemajne cajtung", ruska strana poslala je "crnu listu" na adrese mnogih diplomatskih misija zemalja EU u Rusiji.

Od nemačkih državljana, na listi se nalaze poslanik u parlamentu Karl-Georg Velman, Mihael Fuhs, zamenik šefa frakcije CDU/CSU u nemačkom Bundestagu, kopredsednici grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, Danijel Kon-Bendit i Rebeka Harms, generalni sekretar Saveta Evrope Uve Korsepius, državna sekretarka za odbranu Katrin Suder, komandant nemačkih Vazduhoplovnih snaga Karl Milner i političar iz stranke CSU Bernd Poselt.

Crna lista? Ponos i nagrada

Neki evropski političari, čija su se imena našla na ruskoj "crnoj listi" izjavili su danas da su "ponosni" zbog toga.

- Rusija je ovom listom odgovorila na sankcije koje joj je Unija uvela zbog Krima i Ukrajine- rekao je juče premijer Holandije Mark Rute.

"Prisustvo na ovoj listi ne menja moju posvećenost narodu Ukrajine", napisala je poslanica u švedskom parlamentu Ana Marija Koraza Bilt na Tviteru.

"Imam više razloga da budem ponosna nego da se plašim...Putinova lista je potvrda da radim dobro kao parlamentarac", dodala je supruga bivšeg šefa švedske diplomaije Karla Bilta.

Bivši ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg, poznat po oštrim kritikama ruske politike prema Ukrajini, takođe je potvrdio da se nalazi na listi i pozdravio takvu odluku, preneo je AFP.

- Kad sam video druga imena na listi, ustanovio sam da sam u veoma pristojnoj ekipi. Smatram ovo nagradom - rekao je Švarcenberg za agenciju ČTK.

Među imenima koja su se našla na listi su i Gi Ferhofštat, šef liberalne grupe u Evropskom parlamentu, kao i bivša premijerka Belgije i ministarka kulture Švedske Lena Adelson Liljerot.

"Crnu listu" je među prvima komentarisao premijer Holandije Mark Rute, koji je rekao da ona nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.05.2015. 22:48
Kažu članovi grupe crne liste da su ponosni što su na njoj, ali zašto spominju osporavanje ove odluke na sudu ? Licemjerje kao i uvijek !
Nedelja 31.05.2015. 01:51
Crnu listu" je među prvima komentarisao premijer Holandije Mark Rute, koji je rekao da ona nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu. .................Cijem/ Holandskom? Oces li da ti Rusija plati sucke troskove kad izgubi na vasem sudu?Ovi se idioti ponasaju kao da ih je ucitelj izbacio sa casa pa se oni kao ponose. Boli ih sto nema "kriterija" i objasnjenja. U svojoj gordosti i licemjernosti oni neshvacaju nista.
Subota 30.05.2015. 22:00
"Izgubljen u vremenu i prostoru"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online