Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.06.2015.
07:44
B. Božin - Vesti A

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (1): Putinova kočnica za nevladine organizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je pre par nedelja (23. maja) zakon, koji je prethodno usvojila Duma, a koji državnim javnim tužiocima daje ovlašćenje da strane i međunarodne organizacije mogu da proglase za nepoželjne i zatvore njihove kancelarije. Kao što se moglo i očekivati, predstavnica američkog Stejt departmenta Meri Harf izrazila je "duboku zabrinutost" zbog novih mera ruske strane.

Reuters
Dosta mu je vrlšjanja NVO: Vladimir Putin

Ovaj potez Moskve ona je opisala kao "dalj primer gušenja nezavisnih glasova i svesnu izolaciju ljudi u Rusiji od ostatka sveta". Prema odredbama novog zakona, ruske vlasti mogu da zabrane pojedine NVO, a zaposlene u njima izvedu pred sud. U slučaju da budu osuđeni, prete im zatvorske kazne do šest godina ili proterivanje, ukoliko su strani državljani. I predstavnici EU su novi zakon okarakterisali kao "zabrinjavajući korak istog ranga kao što su restrikcije civilnog društva, nezavisnih medija i političke opozicije". Organizacija Hjuman rajts voč, koju finansira Džordž Soroš i Amnesti internešenel takođe su osudili novi zakon.

Kako to često biva u savremenom svetu različitih političkih aršina, trebalo bi se najpre pozabaviti pozadinom novog zakona, piše portal Infokop. Naime, ni slučajno se ne radi o energičnom koraku ka uvođenju fašističke države u Rusiji, već o tome da se zaštiti suverenitet sopstvene zemlje - i to u vreme kada se ona de fakto nalazi u ratnom stanju, uglavnom sa SAD i različitim portparolima NATO-a, koji pokušavaju da se umile Vašingtonu, kao što to upravo čini novi sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Spremali proteste

Pre donošenja novog zakona, u Rusiji su važila striktna pravila, koja čak počivaju na jednom američkom zakonu, dokumentu o registraciji stranih agenata (FARA). Po njemu, strane NVO u Rusiji imale su jedino obavezu da se registruju kao agencije neke strane zemlje. Taj ruski zakon o inostranim agencijama donet je 2012. godine, nakon što su američke organizacije uhvaćene da pripremaju antiputinovske demonstracije.

Od propasti Sovjetskog Saveza početkom 90-ih godina, Rusija se nalazi na nišanu političkih NVO koje operišu po uputstvima iz američkog Stejt departmenta i tajnih službi, navodi se dalje u tekstu. Ove nevladine organizacije imaju svoje opozicionare, kao što je to, na primer, Aleksej Navalni iz grupe Savet za koordinaciju ruske opozicije, koga su NVO obučile i finansirale. Navalni je dobijao novac iz Vašingtona od nevladine organizacije NED (National Endonjment for Democracdž), koja je poznata po tome što je "produžena ruka CIA za prljave trikove, i njenog projekta 'Ljudska prava i demokratiju učiniti oružjem'".

SUTRA - Ruski rat sa civilnim sektorom (2): Rade isti posao kao CIA

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 11:19
Svaka Cast ruski Care!!Pokazi prodanim Srbima kako se vlada!!
Utorak 02.06.2015. 17:32
Amerikanci se zabrinuli-zabranili im centre za rovarenje i mešetarenje,Tako care ne daj majčicu Rusiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online