Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.06.2015.
04:00
O. Ikodinović - Vesti A

Od 2002. se slavi Dan Rusije: Rođendan nove države

Pre 25 godina (12. juna 1990. godine), usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije, a godinu dana kasnije istog datuma održani su direktni izbori za predsednika zemlje, prvi u istoriji Rusije.

Reuters
Vladivostok: Praznična regata jahti i tihi pecaroš

Na prvim predsedničkim izborima pobedio je Boris Jeljcin, osvojivši 57 odsto glasova. Posle ostavke Mihaila Gorbačova i konačnog raspada Sovjetskog Saveza, 25. decembra 1991. godine, Jeljcin je ostao na dužnosti kao predsednik Ruske Federacije. Na izborima u julu 1996. godine ponovo je izabran za predsednika kada je pobedio Genadija Zjuganova iz Komunističke partije. Dobrovoljno se povukao s vlasti 1999. godine, i za svog naslednika prihvatio Vladimira Putina.

Srbi za Ruse

U Parku pobede nastupalo je srpsko Kulturno-umetničko društvo "Kolo" iz Moskve, koje se predstavilo vlaškim igrama.

Svoj zvanični naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i od tada se slavi u celoj zemlji. Svečanosti, praznične šetnje i veliki vatrometi doprineli su da se u Rusiji poveća svest građana o značaju tog dana, koji je, pre svega, praznik građanskog mira, dogovora i slobode.
Proslave su održane i na gotovo svim kontinentima, a lideri drugih zemalja čestitali su Rusima i predsedniku Vladimiru Putinu Dan nezavisnosti.

Ruska dijaspora i njihovi sugrađani imali su priliku da ovaj praznik proslave zajedno sa ruskim umetnicima. Koncerti su održavani širom sveta, u Kini, Izraelu, SAD, Francuskoj, Brazilu i drugim zemljama.

Koncert na Crvenom trgu

Najsvečanije je bilo u Moskvi, gde se slavilo na više od 200 lokacija. U gradskim parkovima i na trgovima održavani su koncerti, a kulturni centri i biblioteke organizovali su susrete sa poznatim Rusima - piscima, naučnicima, umetnicima, muzičarima... Centralna proslava održana je na Crvenom trgu velikim koncertom na kojem su nastupile brojne pop zvezde ruske estrade, uključujući i evrovizijskog pobednika Dimu Bilana.

Prazniku se pridružio i internet pretraživač Gugl, koji je svoj logo obojio u boje ruske zastave.
Kroz rusku prestonicu prošla je i kolona od više od 500 automobila obojenih u belu, plavu i crvenu boju, odnosno, u boje ruske trobojke.

Ruski predsednik Vladimir Putin tradicionalno je pojedincima uručio, u Kremlju, državne nagrade za 2014. godinu za izuzetna dostignuća u oblasti nauke, tehnologije, književnosti, umetnosti i humanitarne delatnosti.

POVEZANE VESTI

Subota 13.06.2015. 16:43
Nek je Rusiji srećno i dugovečno,nek njeno carstvo bogatstva i duha zavlada ovozemaljskim prostorom.Nek poseje pravdu,zattre nepravdu i oliči č o v e k a!Živela bratska Rusija!!!!!!!!!!!!!Na mnogaja ljeta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online