Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 13.06.2015.
18:24
sputniknews A

Ukrajinski neonacisti prave državu unutar države

Izgleda da delovanje nacističkih grupacija u Ukrajini konačno počinje da smeta zapadnim zemljama.

Reuters
Svima postaju trn u oku: Pripadnici "Desnog sektora"

Sve češće smo svedoci pojedinih izjava zapadnih političara o tome kako bi trebalo stopirati rad neonacističkih organizacija poput "Desnog sektora“ i njegovih bataljona, koji trenutno vode borbe na jugoistoku Ukrajine i u sklopu su ukrajinske vojske.

O tome svedoči i nedavno pisanje svetskih medija o tome da su američki kongresmeni odbili da usvoje zakonsku odredbu kojom bi se odobrio deo budžeta za finansiranje ukrajinskog bataljona "Azov" od strane Pentagona. Kongresmen Džon Koniers je tim povodom izjavio da je zahvalan što je Predstavnički dom jednoglasno usvojio njegove amandmane kako bi se osiguralo da američka vojska ne trenira članove "odvratnog neonacističkog Azovskog bataljona, kao i mere da se opasni prenosni zenitno-raketni kompleksi, koji su laki za krijumčarenje, drže podalje od ovih nestabilnih regiona“.

Po tom pitanju se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenivši da je američkom kongresu trebalo više od godinu dana da uvidi da Azov predstavlja skup fašista koji paradiraju u uniformama sa amblemima hitlerovskih SS jedinica.

- Bolje ikada nego nikada - stoji u saopštenju Ministarstva.

Prema rečima predstavnika tog Ministarstva Aleksandra Lukaševiča, sledeći logični korak bio bi da se najzad prizna da je prošlogodišnji državni prevrat u Kijevu bio sproveden upravo rukama pripadnika tog bataljona.

- Očigledno je da ni drugi bataljoni Nacionalne garde Ukrajine, poput Ajdara i Donbasa nisu ništa bolji, uzimajući u obzir krvave zločine koje čine spaljujući i ubijajući stanovnike Odese i Donbasa. Pitanje je samo kada će zvaničnici u Vašingonu to želeti da primete -  zaključuje Lukaševič.

Neonacizam sve jači i jači

Da neonacisti u Ukrajini postaju sve jači i da grade državu unutar države govori i to da je vođa ekstremističke organizacije "Desni sektor“ Dmitro Jaroš imenovan za savetnika vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje. O Jarošu je pisao i francuski list "Nasion prese“ navodeći da je on svojevremeno ucenjivao predsednika Ukrajine Petra Porošenka i nakon postavljenja na funkciju savetnika komandanta došao u priliku da "špijunira ukrajinsku vojsku i o tome podnosi izveštaj Službi bezbednosti - političkoj policiji, koja je podređena kijevskom ogranku CIA“, kao i da njegovo imenovanje može imati negativne posledice, što će doprineti nasilju nad civilima.

Pored toga, aktivisti Desnog sektora su povodom nedavnog pokušaja Porošenka da razoruža pripadnike dobrovoljačkih bataljona održali miting u Kijevu i pretili da će spaliti zgradu administracije predsednika. Mediji su pisali i o nedavnom slučaju kada su aktivisti bacili lokalnog rukovodioca iz mesta Ivano-Frankovsko u kontejner i provozali ga po gradu. Stiče se slika da ukrajinskim neonacistima ni država ni vojska više ne mogu stati na put. Povrh svega toga, „Desni sektor“ je u četvrtak pozvao sve ekstremiste koji su zbog primirja napustili front da se pripreme za potpunu mobilizaciju. Predstavnik te organizacije Andrej Stempickij je tom prilikom izjavio da će oni ratovati uprkos protivljenju onih političara koji podržavaju primirje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.06.2015. 12:35
Unutar drzave ?????? !!! Rusija stvara "drzavu" unutar Ukrajine !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online