Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 14.06.2015.
10:19
Srna A

Kijev nišani ruske avione nad Pridnjestovljem

Odluka Kijeva da rasporedi protivvazdušne sisteme S-300 u region Odesa predstavlja opasnost po ruske avione koji dolaze i odlaze u Pridnjestrovlje, navodi američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor".

AP
Rusko oružje (S 300) upereno na same Ruse

Prema navodima "Stratfora", ukoliko bi neki avion bio oboren, tpojačale bi se šanse za vojni sukob Rusije i Zapada.

Kijev planira da rasporedi protivvazušne sisteme u regionu Odese, neposredno pored granice sa Pridnjestrovljem između Moldavije i Ukrajine.

Slanje ukrajinskih protivvazdušnih sistema u region Odese predstavlja problem zbog prisustva 1.400 pripadnika ruskog kontingenta mirovnih snaga u Pridnjestrovlju. Ruska mirovna misija ustanovljena je u regionu posle sporazuma o prekidu vatre 1992. godine.

Rusija je ranije svoje vojnike u Pridnjestrovlju slala preko dve rute - kopneno kroz Ukrajinu i vazduhom ka Moldaviji odakle su mirovne snage prelazile u Pridnjestrovlje. Kopneni put je sada zatvoren jer je Ukrajina 8. juna donela odluku da mirovnim snagama ne dozvoli prolazak kroz njenu teritoriju.

Vazdušna ruta, takođe, ne prestavlja dobru opciju jer Kišinjev ne priznaje Pridnjestrovlje kao nezavisnu državu i izražava zabrinutost zbog samog prisustva ruskih snaga u tom regionu.

Prema trenutnim okolnostima, Rusija koristi pistu u Tiraspolu, prestonici Pridnjestrovlja, za isporuku opreme i zaliha, kao i za rotaciju mirovnih snaga. Da bi došao do Pridnjestrovlja, ruski avion mora da preleti kroz ukrajinski vazdušni prostor preko Odese iz svoje vazdušne baze na Krimu.

- Raspoređenje ukrajinskog protivvazdušnog sistema stavlja u direktnu opasnost ruski avion od obaranja - upozorava "Stratfor".

Istovremeno, ukrajinske snage su pojačale svoju aktivnost nedaleko od granice sa Pridsnjestrovljem. Ono što dodatno pogoršava situaciju je i to što je nekadašnji gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je poznat po antiruskoj retorici, imenovan za guvernera Odese.

Meštani Odese strahuju da bi Sakašvili mogao da izazove sukobe sa Pridnjestrovljem, koristeći slične metode kao i 2008. godine kada je izbio rat između Rusije i Gruzije. Gruzija je tada, pod rukovodstvom Sakašvilija, napala Južnu Osetiju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.06.2015. 11:35
Ukrajinci izgleda taraže da ostanu bez što većeg dijela teritorije ! A postavljanje ovog gruzijca od strane Potrošenka je takva glupost za jednog navodnog predsjednika da je nezamislivo !
Nedelja 14.06.2015. 12:06
Да ли ови глупсони са Запада имају толико мозга да схвате, да онај ко производи те системе зна и како се они гасе!
Nedelja 14.06.2015. 14:57
Bliži se kraj rata u Ukraji8ni ali i kraj jednog drugog i mnogo opasnijeg-nek se zapadni glupsoni sporeme za početak kraja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online