Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.06.2015.
14:22
sputniknews A

"Turski tok'"će biti realizovan bez obzira na Zapad

"Turski tok" će Rusiji omogućiti da više ne koristi Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za gas prema Evropskoj uniji, a Turskoj da ima važniju ulogu na geoekonomskom i geopolitičkom planu, posebno u odnosu s Briselom, ocenjuje za Sputnjik analitičar Mihail Gamandij-Jegorov.

Reuters
Rusija i turska su strateški partneri

Projekat gasovoda "Turski tok“ biće ostvaren bez obzira na negativnu reakciju Zapada, smatra Gamandij Jegorov.

- Moguće je da Rusija i Turska još nisu saveznici, ako se uzmu u obzir pitanja u kojima zauzimaju suprotne pozicije, ponekad čak i dijametralno suprotne, ali je nesporna činjenica da su dve zemlje danas strateški partneri - navodi analitičar.

Turska se, prema njegovim rečima, vidno razvila i nudi izuzetne trgovinske mogućnosti.

- Ako sudimo po tim mogućnostima i životnom standardu u toj zemlji, Turska ima više prava da bude u Evropskoj uniji nego baltičke zemlje, Rumunija ili Ukrajina - smatra Gamandij Jegorov.

Analitičar ukazuje da je sve manje građana Turske koje privlači mogućnost ulaska u sastav Evropske unije.

- Naprotiv, sada mnogi izražavaju želju da razvijaju odnose sa severnim susedom, Ruskom Federacijom. Da ne govorimo o drugim zemljama BRIKS-a, uključujući Kinu i zemlje evroazijskog prostora, kao i Afrika, gde je Turska poslednjih godina takođe veoma aktivna - navodi analitičar.

Po mišljenju Gamandija-Jegorova to ne znači da Turska namerava da prekine odnose s Evropskom unijom, ali joj zajednica evropskih naroda više nije prioritet.

- Utoliko pre što je sadašnja Evropska unija praktično postala sinonim za političke i ekonomske probleme. Čisto sumnjam da je Turskoj to potrebno - naveo je analitičar.

"Turski tok" omogućva zaobilaženje Ukrajine

Gamandij-Jegorov naglašava da je Turska već odbila da se priključi sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije.

Pored toga, Rusija i Turska su se dogovorile da grade gasovod "Turski tok“. Taj projekat, prema rečima analitičara, omogućiće Rusiji da više ne koristi Ukrajinu kao zemlju kroz koju se ostvaruje tranzit gasa u Evropu, a Turskoj će omogućiti da igra značajniju ulogu na makroekonomskom i geopolitičkom planu, posebno u odnosu s Briselom.

- SAD i njihovi vazali požurili su da saopšte da ne odobravaju ovaj projekat. Ali uzalud, Moskva i Ankara će ga realizovati. To će se desiti kada osobe koje ’donose odluke’ u Briselu shvate da li im je potreban gas za evropske potrošače ili ne - smatra analitičar.

U subotu, 13. juna, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su u Bakuu i razmotrili velike energetske projekte, među kojima i „Turski tok“, kao i situaciju u Ukrajini. Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, šefovi dveju država su potvrdili strateški cilj da robnu razmenu povećaju na 100 milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 15:01
I Turci su došli sebi, stalno su služili USA I zapadu, ali bez neke koristi ! Ovo je za njih prilika da se osamostale i okrenu drugim partnerima gdje imaju veći interes ! 20 godina im Brisel nešto obećava, a na kraju, bez pomaka, mi isto smo u toj varijanti, samo još mnogo drastičnije !
Utorak 16.06.2015. 17:07
Turska je velika zemlja i na važnom je strateškom mestu.Teško da će Brisel s njom igrati mačke-miša.Oni mogu i imaju snage ladno da ih ozkače jer je i njihov interes ruski gas,a pošto im je odredjeno da budu glavni put za isporuku gasa delu Evrope,nisu ludi da to propuste.nisu oni tuta Bugarin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online