Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.06.2015.
06:45
D. Lukić - Vesti A

Budućnost EU (2): Razjuriće evroskeptike

Britanska politička scena trenutno je dodatno zatalasana prošlonedeljnom najavom Kamerona da će, kada (eventualno) "promeni" Uniju i izdejstvuje povoljniji status za Britaniju, njegova vlada i on lično, agitovati, ne samo za nastavak članstva u takvoj Uniji, nego će i njegovi članovi vlade (kao i konzervativni poslanici u Parlamentu) morati da, po cenu gubljenja fotelja, podržavaju zvaničnu vladinu i partijsku liniju prema Uniji.

Reueters
Ustalasao britansku javnost: Dejvid Kameron

Na kritike iz većinskog, evroskeptičnog jezgra partije, premijer objašnjava da je krivo interpretiran, da ne preti članovima vlade, ali mu je opravdanje ostavilo lošiji utisak od greške. Vođa grupe radikalanih evroskeptika u Kameronovoj Konzervativnoj partiji, Grem Bredi, kritikuje ga da je krenuo u lični, nedemokratski teror nad članovima vlade i partije:

- Ministri moraju da imaju pravo da slobodno iznesu mišljenja, umesto da se protiv njihovog uverenja, a u strahu od gubitka položaja, izjašnjavaju protivno vlastitom političkom ubeđenju - 

U Briselu se sa vidnom nervozom prate aktuelna dešavanja na Ostrvu i ceni da bi izlazak Britanije iz Zajednice imao lančano, destruktivno dejstvo na celi "evropski projekt" i - uz trenutnu grčku krizu - pokrenuo u drugim "ranjivim" zemljama EU, debatu o daljoj svrsishodnosti ovakve EU zahvaćene finansijskom krizom i centripetalnim silama, naročito na južnim flankovima Zajednice.

Američki Stratfor upravo se analitički bavio "evropskim pitanjem" i istraživao: koliko sadašnja Evropska unija stvarno odgovara težnjama njenih članica i koliko je, pri tome, otporna na buduće potrese?

Unija će preživeti

Sinhrono sa linijom britanskog evroskepticizma, u elaboratu se dozvoljava da EU "može da preživi u nekakvom obliku", ali će - kako stoji - evropske ekonomske, političke i vojne relacije" biti uređivane putem bilateralnih i - ograničeno - multilateralnih odnosa".

- Evropska unija neće moći da rehabilituje njeno ranije zajedništvo. Ako i preživi narednu deceniju, nastaviće da funkcioniše u ograničenom i fragmetalnom obliku - stoji u predviđanju.
Prognoza je u punoj koliziji sa briselskim ambicijama za dalje integrisanje Zajednice, uključujući i širenje na nove države kakva je, na primer, "prilično upitna i okasnela kandidatura Srbije - (Telegraf).

Dalje se ustanovljava da ne postoje znaci da je briselska birokratija u stanju da rešava krizu u kojoj se Unija našla, nego će, naprotiv, "intenzitet krize nastaviti da raste".


SUTRA -Budućnost EU (3): Daleko od "evropskog sna"

POVEZANE VESTI

Sreda 17.06.2015. 18:22
Engleska je ozbiljna zemlja sa dugogodišnjom političkom tradicijom a i zemlja koja može da parira svakoj EU članici pa i Nemačkoj i Francuskoj-ostale i ne računam kao ozbiljne članice već sluškinje u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online