Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.06.2015.
19:56
Tanjug A

Cipras: Ili časno rešenje, ili NE kreditorima!

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova vlada maksimalno izašla u susret zahtevima kreditora po pitanju reforme penzijskog sistema i povećanja poreza, naglasivši da Atina neće oklevati da kaže "ne" sporazumu koji ne bi predstavljao "častan kompromis".

Reuters
Bog zna kako srdačan susret: Cipras i Fajman (austrijski kancelar)

- Ako ne budemo imali častan kompromis i ekonomski održivo rešenje, preuzećemo odgovornost da kažemo 'ne' daljem sprovođenju jedne katastrofalne politike - rekao je Cipras posle razgovora sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, prenele su agencije.

U svakom slučaju, Cipras je odbacio mogućnost održavanja referenduma, navodeći da će vlada i on lično doneti tešku odluku da li da prihvate sporazum ili kažu "veliko 'ne' nastavku katastrofalne politike".

- Postoji jedan izbor - rešenje koje je ekonomski održivo i koje može da prihvati i društvo i parlament - istakao je Cipras, prenela je grčka agencija ANA.

Fajman je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ciprasom, rekao da će pokrenuti incijativu da bude posrednik između grčke vlade i međunarodnih institucija.

Izražavajući punu podršku grčkom narodu, Fajman je ukazao da aktuelnu krizu nisu izazvali oni koji primaju plate ili penzije i da je potrebno pronaći rešenje koje neće dalje produbiti siromaštvo i nezaposlenost.

- Moramo da težimo ka rešenju, koje još uvek nemamo. Obećavam da ću vas u potpunosti podržati - rekao je Fajman, obraćajući se Ciprasu.

Fajman se nešto ranije sastao i sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je rekao da je veći deo demokratskih snaga u Grčkoj odlučan da obezbedi napredak zemlje u okviru evrozone i EU. Pavlopulos je upozorio da aktuelna ekonomska kriza postaje socijalna kriza, dodajući da je zajednički cilj da se spreči njeno dalje produbljavanje.

Fajman je prvi šef vlade zemlje članice EU koji je posetio Atinu od izbora nove grčke vlade. Uoči posete Atini, Fajman je u intervjuu za grčku agenciju, pozvao na okončanje politike ekstremne štednje u Grčkoj, ističući da bi izlazak te zemlje iz evrozone bilo najgore od svih mogućih rešenja. On je kazao da se ne može nastaviti sa politikom ekstremnih mera štednje, kao i da se Grčkoj mora pružiti šansa da otplati dugove.

Austrija je veoma angažovana u Grčkoj i veoma bi je skupo koštao otpis dugova.

Ukoliko bi došlo do otpisa 50 odsto duga, koliko se pominje, austrijska država bi morala da otpiše oko 4,5 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.06.2015. 00:07
Fajman nije upoznat da u biznisu postoje i rizici..., zapad voli da ulaže gdje mu je dobit 100% zagarantirana ! Jel si čuo za stečaj.....???Grci, krenite putem Argentine, koju je MMF bacio na ko/ljena i koja je sada prosperativna država, čim se oslobodila tih zlikovaca !
Četvrtak 18.06.2015. 06:34
Откачите те крпеље и паразите од нациеу и лопова из ммф. Желим вам срећан пут и надам се да ће наши мамлази скупити храбрости пошто м.да немају да ураде то исто.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online