Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.06.2015.
08:33
I. Kozarski - Vesti A

Grad ubijene dece

U Gorlovki kod Donjecka sahranjena je 16-godišnja Anastasija Butorina, tek jedna od mnoštva žrtava zverskih naleta ukrajinske artiljerije

Reuters/M.S.
Smrt kosi svakog dana

Njena porodica odlično zna ko je ubica. Kažu da je Anastasija poginula od dejstva naslepo 17. bataljona iz Kirovgrada, kojim komanduje pukovnik Aleksandar Šćerbin.

- Mogu jedino da se zahvalim borcima Armije Novorosije koji su izvezli telo Anastasije ispod kiše granata. Hitna pomoć odbila je to da uradi. Nisu smeli, a sramota je to, položili su zakletvu.

Koliko krvi naše dece treba da bude proliveno da bi zaustavili rat - pita Anastasijina rođaka.
Ona se obratila i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pomogne Armiji Novorosije i otera ubice dece daleko jer posle svega više ne žele da žive u Ukrajini. Prekinuo je plač Anastasijine majke, a na groktanje artiljerije niko nije obratio pažnju. Kažu da su to samo kijevski tenkovi kod sela Šume i rudnika Južni.

Gorlovka je do rata imala oko 300.000 stanovnika, a na prvoj liniji fronta našla se u julu prošle godine posle povlačenja Armije Novorosije iz Slavjanska. Grad od tada živi u paklu i dva puta bio je potpuno opkoljen. Posle pobede nad snagama kijevskog režima kod Debaljceva u februaru, grad je deblokiran i humanitarna pomoć iz Rusije stiže nesmetano. Međutim, na severu su ostale jake ukrajinske snage koje se nijednog dana nisu obazirale na primirje potpisano u Minsku. Ukrajinska artiljerija ne bira čim i gde gađa. Česti su čak naleti višecevnih bacača raketa, i to punim paketima, od 40 do 120 projektila u nekoliko sekundi. Ukrajinci gađaju naslepo, čitave gradske kvartove, sa velike udaljenosti. O tome svedoči i činjenica da rakete padaju u pojasu od čak 1,9 kilometara.

Gorlovčani ginu gotovo svakodnevno, civili uglavnom, u potrazi za hranom i gorivom. Broj žrtava procenjuje se na nekoliko stotina, ali niko ne može da ih prebroji dok se ne uklone ruševine. Niko ne zna ni koliko dece ispod šuta čeka da bude sahranjeno.

Bitka zbog votke

Kijevske snage ne koriste primirje samo za ubijanje civila. U Slavjansku su u međusobnom obračunu ubijena četvorica vojnika. Mobilisani vojnik preko telefona se narugao kolegama iz Vazdušno-desantne brigade koji su na uvredu odgovorili vatrom iz svog raspoloživog oružja. Osim mrtvih, mediji su zabeležili i dvojicu ranjenih. U Armiji Novorosije kažu da su međusobni obračuni Ukrajinaca česti i da su uzrok - votka i svađa oko podele opljačkanog.

Dete je juče ukrajinski vojnik ubio i oko 200 kilometara od fronta, u Zaporožju. Anastasija Bobkova (8) nađena je mrtva i bez odeće koja se zatekla u kolima 34-godišnjeg manijaka, oženjenog i oca dečaka.

POVEZANE VESTI

Subota 20.06.2015. 16:20
Vid!Hrvati stigli na ovo ratište-deca stradaju:rat protiv dece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online