Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.06.2015.
08:50
N. Jokić - Vesti A

Kriminalna pozadina Grčke krize (1): EU i MMF spasavali banke, a ne Grčku

Grčka ne treba da plati dug jer je taj dug ilegalan. Ovo je zaključak preliminarnog izveštaja Komiteta za istinu o dugu, koji je grčki parlament ustanovio odmah posle januarskih izbora, a čiji su članovi grčki poslanici i međunarodni ekonomski i pravni stručnjaci.

Reuters
Protest u Atini i zastava EU: Grci bodre svoju vladu

Izveštaj detaljno i dokumentovano pokazuje da je grčka dužnička kriza proizvod nezakonitog delovanja korumpirane grčke i evropske političke i finansijske elite. Izveštaj se poziva na dokumenta koja pokazuju da je novac za spasavanje Grčke zapravo uglavnom išao na račune francuskih i nemačkih banaka, da je Trojka (Evropska centralna banka, MMF i Evropska komisija) delovala, da je izvršila neku vrstu mekanog državnog udara isključivši i parlament i vladu u Atini iz procesa donošenja odluka.

Ovi zaključci mogli bi da zabrinu evropsku političku birokratiju i vlade država EU koje su, opsednute ostankom na vlasti, faktičku vlast predali u ruke finansijskih centara moći udruženih sa velikim korporacijama. Grčka bi, ukoliko to bude neophodno, mogla da pokrene proces pred Međunarodnim sudom u Hagu, kako je to uradio Island u aferi "Ajšejv" i 2013. godine dobio proces protiv Velike Britanije i Holandije.

Od samog početka 2010. godine svima je bilo jasno da je Grčka nesolventna, odnosno da ne može da isplati svoje dugove. Moglo je da se uradi ono što se uradilo u više navrata sa Nemačkom, ali i sa drugim zemljama - da se dug otpiše i da se reprogramira. Umesto toga, ministri finansija evrozone (Evrogrupa) odblokirali su milijarde novih kredita pomoći kako bi navodno spasli Grčku. Uslov za ovo spasavanje bio je da Atina prihvati dolazak eksperata iz tri institucije MMF-a, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Trojka koju nikada niko nije demokratski izabrao, diktirala je vladi u Atini šta treba da čini, kao što je to radila sa vladama u Portugalu i na Kipru. Nova kreditna tzv. pomoć deblokirana je samo ako su vlade ispunile uslove iz takozvanog Memoranduma o razumevanju. Trojka je određivala koliko će biti smanjene plate i penzije, zatim troškovi za javno zdravstvo i prosvetu... Lisabonski sporazum EU to zabranjuje, ali...

Nemci se okoristili

Najglasnije su štednju zagovarali Nemci i njihova kancelarka Angela Merkel. Međutim, ista ta Nemačka štedela je devedesetih godina, u vreme kada to nije prouzrokovalo drastičan pad kupovne moći stanovništva jer je zemlja zarađivala izvozeći u zemlje poput Španije i Portugala, kojima su pumpani krediti da bi kupovali nemačku robu. Kada su te zemlje ušle u dužničku krizu, i kod njih je došla Trojka, sprovela šemu "masovna štednja plus pad cena i privatizacija" od koje su - slučajno ili ne - upravo nemačka preduzeća imala najviše koristi.

SUTRA -Kriminalna pozadina Grčke krize (2): Stros Kanov "puč" u MMF-u

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online