Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.06.2015.
14:27 >> 16:04h
Tanjug A

Besni rat oko albanskog "kraljevstva droge": Ubijen specijalac

Pripadnici policije i specijalnih snaga RENEA neutralizovali su lokalnu naoružanu grupu u selu Lazarat, za koju se veruje da je jutros rano pucala na policiju, kada je jedan pripadnik specijalnih snaga poginuo, a dvojica ranjena. U akciju su bili uključili i vojni helikopteri, javlja albanski Top-ćanell.

Tanjug/AP
Ranjena dvojica pripadnika specijalnih snaga RENEA

Nakon prošlogodišnje opsežne policijske akcije, prošle noći je ponovo došlo do incidenta kada je grupa naoružanih osoba otvorila vatru na prpadnike policije koji su na službi u Lazaratu, javio je albanski portal Top-ćanel. Uobičajeno policija nije smela da uđe u selo i pruži podršku kolegama, pa je lokana policija zatražila pomoć od Snaga za brzu intervenciju RENEA.

Policija i RENEA su jutros rano počele akciju hapšena osoba koje su pucale, a u trenutku kada je blokiran automobil sa nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su naoružane, iz dve kuće u blizini je pucano na policiju.

Čitavu zonu su opkolile jake policijske snage, a vojni helikopteri su bili uključeni i u prebacivanje snaga RENEA ka obližnjoj planini Sopot.

Policajci su, kako se navodi, u jednom belom "mercedesu", čiji je vozač uhapšen, pronašli dve puške,  jedan kalašnjikov, ručnu bombu, kutiju metaka, postolje za mitraljez, apotekarsku kesu sa heroinom.

Policajci kontrolišu prilaze selu i imaju spisak osoba koje traže.

Bivši predsednik opštine Lazarat Dašo Aliko kaže da stanovnici sela ne znaju šta se zapravo dešava, ali da se i dalje čuje povremena pucnjava.

Tanjug/AP

Prvi podaci govore o zasedi grupe koja pruža oružani otpor policiji i za koju se veruje da je čini 10-15 osoba, pošto je paljba iz vatrenog oružja iznenadila pripadnike RENEA-s.

U obračunu je izgubio život jedan pripadnik specijalnih snaga koji je za sobom imao i nekoliko operacija u Avganistanu, dok je dvojici ranjenih ukazana pomoć i oni se nalaze van životne opasnosti.

Prema Lazaratu su krenule jake policijske snage, a akciju predvode ministar za unutrašnje poslove Saimir Tahiri, direktor policije Haki Čako, kao i tužilac za teške zločine Adnand Džoli.

Policija je opkolila čitavu zonu i postavila mnogobrojne kontrolne punktove na svim prilaznim putevima i intenzivno kontroliše sva sumnjiva kretanja.

"Fabrika za marihuanu"

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i  "izvozom" narkotika u tržinoj vrednosti od 4,5 milijardi evra, što je polovina BDP Albanije, objavila je američka agencija AP.

U Lazaratu, selu na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažja privredna delatnost.

Kako je saopštila policija tokom prošlogodišnje operacije u Lazaratu je unuišteno 23 tone kanabisa, oko 81.300 stabljika i rasada ove biljke.Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije od kojih dve za preradu i pakovanje biljaka i dve za preradu ulja hašiša.

Pronađene su i velike količine municije i oružja, od cega 17 komada teškog naoružanja i dve lovacke puške. Pretreseno je 130 kuća i veliki prostor unutar samog sela, zemlje oko sela i opštinskih imanja gde su policijske snage uspostavile kontrolu.

U ovoj operaciji uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa, proizvodnju i prodaju droge, pružanje otpora policiji, uništavanje imovine kao i za posedovanje oružja i bojeve municije bez dozvole.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online