Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.06.2015.
11:53
b92.net A

Italija upozorava: Čuvajte se terorizma u Srbiji

Ministarstvo spoljnih poslova Italije savetovalo je svojim građane da u zemlje zapadnog Balkana putuju sa oprezom, zbog mogućih terorističkih napada.

roma.corriere.it
Srbija označena žuto, što znači "putijte sa oprezom"

Na mapi, koju je prema podacima tog ministarstva objavio portal Corriere.it, a prenose podgoričke "Vijesti" mere opreza preporučuju se svim Italijanima koji žele da otputuju u bilo koju zemlju Zapadnog Balkana. Na interaktivnoj mapi ostale kategorije uključuju preporuku: "Ne putovati ukoliko nije neophodno" (narandžasta boja), "Ne preporučuje se" (crvena) i "Bez posebnog rizika" (zelena). 

Osim toga, Ministartvo unutrašnjih poslova Italije, označilo je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u tu državu.  Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada. 

Oni su zato pozvali lokalne uprave na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz balkanskih država poput Albanije, Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novoregrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku. 

Italijansko Ministarstvo je na listu potencijalnih meta dodalo oko 13.000 lokacija koje uključuju NATO baze, ambasade, predstavništva multinacionalne kompanije, religijske objekte, ali i lokacije masovne agregacije kao što su aerodromi i trgovi. 

Savetnik u libijskoj vladi Abdul Basit Harun nedavno je za BBC rekao da ekstremisti Islamske države stižu do Evrope brodovima kojima krijumčari na Mediteranu prevoze migrante. 

- IS koristi brodove za svoje ljude koje žele da pošalju u Evropu, pošto evropska policija ne zna ko je iz IS, a ko je izbeglica ili nije - rekao je Harun. 

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 14:32
Italija se obezbedila novom vojnom policijom koja ce da ih stiti: Italijanski bloger Daniele Di Lućiano piše kako su on i njegove kolege od strane mas-medija, „uglednih“ novinara i državnih činovnika ismejavani i dobijali etikete „teoretičara zavere koji zarađuju na lakovernim internetskim zavisnicima koji prate blogove, portale i internet stranice pune besmislica i gluposti“. Međutim, sada je postojanje ove nove evropske policije potvrđeno i na službenoj internet stranici Carabinieri.it i opširan članak potvrđuje „partnerstvo“ italijanske policije pod ingerencijom Ministarstva odbrane i „Eurogendfor (Jurodženfora)“. Naime, „Eurogendfor“ ili „Evropske žandarmerijske snage“ je ime vojno-policijskih snaga Evropske unije koje su zeleno svetlo za formiranje dobile potpisivanjem „Velsenskog ugovora“ 2007. godine. Ugovor, čiji je sadržaj bio nepoznanica za stanovništvo zemalja potpisnica, ali i šire, prve su potpisale Francuska, Španija, Holandija, Portugal i Italija, a Rumunija se pridružila 2008. godine dok je Poljska 2011. Litvanija je zemlja „partner“, a Turska ima status „posmatrača“. Nove bezbednosne snage sa specijalnim ovlašćenjima su stacionirane u Vićenzi (Italija), sa aktivnim sastavom do hiljadu ljudi, uglavnom iz redova žandarmerije i vojnih policija zemalja potpisnica, dok službeno mogu biti mobilisani i 2 500 pripadnika elitnih jedinica navedenih zemalja. Navodno se radi o „jačanju bezbednosti na evropskom nivou“, ali je zabrinjavajuće da mas-mediji uglavnom prećutkuju postojanje ove multinacionalne vojno-policijske bezbednosne službe, dok se informacije o njima moraju da traže po nezavisnim medijima. Koliko god se mas-mediji trudili da se ne diže previše buke oko formiranja „Evropske žandarmerije“, posle objave teksta ugovora internet portali su bili zagušeni komentarima o vrlo upitnoj strukturi i nameni EGF-a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online