Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.06.2015.
12:25
Srna A

"Agresor je onaj ko napadne neku zemlju pre Amerike!"

Češki predsednik Miloš Zeman smatra da je Vašington izgubio sposobnost da realno procenjuje međunarodnu situaciju te da je američka administracija načinila niz velikih grešaka.

Reuters
Amerikanci su pogrešili u Iraku i Siriji: Miloš Zeman

On posebno kritikuje napore SAD da američki model političkog sistema prošire u svetu.

- To je besmisleno. Pokušaj da se vlastiti politički sistem izveze u zemlju sa drugačijom kulturom i tradicijom može se završiti samo time da se u slučaju neuspeha ta zemlja pretvori u vašeg neprijatelja, a u slučaju uspeha - izazvaćete njen raspad - upozorava Zeman.

Češki predsednik navodi da je od jednog građanina čuo vrlo zanimljivu definiciju agresora. Ona glasi: "Agresor je onaj ko pre Amerike napadne neku zemlju".

Amerikanci mnogo grešili

On ukazuje da su SAD pogrešile u Iraku, kada su tvrdile da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje.

Greška je napravljena i u planovima bombardovanja sirijskih vladinih snaga, jer je Vašington "naivno verovao" da se protiv sirijskih vlasti bore "demokratske snage".

- To je bilo pre nego što su se Amerikanci udostojili da primete da se tamo bori Al Kaida, protiv koje se i sami tuku u Avganistanu - navodi Zeman za "Parlamentarni list".

Zeman smatra da Amerikancima "nedostaje sposobnost samoanalize" i pohvaljuje predsednika SAD Baraka Obamu što je posle pedeset godina ukinuo sankcije protiv Kube.

Prema njegovim rečima, inteligencija politike meri se dužinom (vremenskog) intervala koji je potreban da se neka greška ispravi.

- Ako vaša reakcija nastupi pedeset godina kasnije, može vam se dogoditi da završite kao brontosaurusi, koji su izumrli pre nego što su stigli da isprave evolucijske greške - zaključuje Zeman.

Islamska država najveća opasnost

On smatra da najveću opasnost za međunarodnu zajednicu danas predstavlja teroristička grupa Islamska država i insistira na tome da se što pre osnuju međunarodne snage za borbu protiv nje.

- Nažalost, zbog kukavičluka i gluposti niza civilizovanih država, koje ne žele da osnuju ove međunarodne snage, poginuće još nekoliko hiljada nevinih civila - ocenjuje Zeman.

Češki predsednik kaže da je Vladimir Putin podržao njegov predlog, ali da treba uveriti i druge stalne članice Saveta bezbjednosti UN u potrebu osnivanja snaga za borbu sa islamistima.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 14:01
Ovaj nas smatra budalama, pa nas ubedjuje u neke "greske"! To anesteziranje ce vam se obiti o glavu, samo sacekajte jos malo!
Utorak 30.06.2015. 22:47
pa ti "agresori" smatraju sen "humanitarcima"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online