Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.07.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Dorin otet zbog Orića?

Prijatelji nestalog publiciste iz Švajcarske Aleksandera Dorina uputili su pre dva dana otvoreno pismo predsednicima Republike Srbije i Republike Srpske, kao i vladama u Beogradu i Banjaluci, sa apelom da potragu za nestalim novinarom srpskog porekla podignu na državni nivo.

N. Jojić
Neizvesna sudbina publiciste iz Švajcarske: Aleksandar Dorin

- Apelujemo na sve relevantne institucije Republike Srbije i Republike Srpske da se uključe i stupe u kontakt sa švajcarskom policijom i pravosudnim organima, kako bi saznali gde je Aleksander i kako bi mu pomogli, isto onako kako je on nama pomagao da se sa nas skine breme naziva "genocidnog naroda" - navodi se u otvorenom pismu prijatelja novinara koji je pod nerazjašnjenim okolnostima odveden iz svog stana u Bazelu još 17. juna.

Peticija na Fejsbuku

Na društvenoj mreži Fejsbuk, prijatelji, njih preko 1.500, osnovali su stranicu "Podrška za Aleksandera Dorina", i pokrenuli peticiju sa potpisima koju će poslati javnom tužiocu Švajcarske sa zahtevom da se oslobodi autor knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo".

Skrivanje dokaza

U pismu se podseća da je Dorin, rođen kao Boris Krljić, švajcarski državljanin srpskog porekla čiji roditelji potiču iz Republike Srpske. Aleksander se već 16 godina intenzivno bavi istraživanjima o Srebrenici i autor je knjige koja je sa "neoborivim dokazima srušila zvaničnu verziju priče koju propagiraju zapadne zemlje i muslimani".

- U poslednje vreme dobijao je učestale pretnje smrću od muslimanskih ekstremista - navode u pismu njegovi prijatelji.

Jedan od potpisnika apela je i Milivoje Ivanišević, osnivač Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

- Dobro poznajem Dorina, dao sam mu neke materijale za njegovu knjigu o Srebrenici, i ono što mi je odmah upalo u oči jeste da se njegov nestanak poklopio sa hapšenjem Nasera Orića u Švajcarskoj. Sa svojim saznanjima o Oriću on je Švajcarcima, ako su ih interesovale činjenice, mogao da bude i te kako koristan. Tako da okolnosti ukazuju na to da je možda neko pokušao da ga spreči da dođe do švajcarskog pravosuđa. Zato strahujem da iza njegovog nestanka ne stoji neka promuslimanska struktura - kaže za "Vesti" Ivanišević.

Naš list je već pisao o tome da je Dorinova knjiga "Srebrenica - kako se zaista zbilo", izazvala buru protesta na Sajmu knjiga u Lajpcigu, kada je marta ove godine predstavljena. U njoj autor negira tvrdnje da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka, i izlazi s tvrdnjom da se radi o stradanju oko 2.000 vojnika armije BiH, a da ubistva civila nije bilo.

Podmeću drogu?

Milivoje Ivanišević kaže da su mu neki od njegovih izvora napomenuli da je Dorin priveden navodno zbog droge. Naš sagovornik kaže da je Dorin bio vegeterijanac i da u Bazelu ima kafić od koga se izdržavao i finansirao svoje knjige.
- Ako jeste droga, mislim da mu je podmetnuto, jer ako ga je trebalo skloniti da ne bi pojačao argumentaciju protiv Orića, onda su mu mogli svašta podmetnuti - dodaje Ivanišević.
S druge strane, ako ga bezbednosne službe sumnjiče zbog učešća u nezakonitim poslovima sa narkoticima, ostaje pitanje zašto se to javno ne objavljuje i zašto njegov advokat nema pristup klijentu?

Rusi ga već traže

Pored aktivnosti za pripremu snimanja filma o svojoj knjizi, Dorin se pripremao i za video-učešće na konferenciji o Srebrenici, koja je početkom meseca zakazana u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, švajcarska policija je 17. juna upala naoružana u njegov stan u Bazelu, ispreturala stvari, a parket i štokove od vrata razbila u nastojanju da nešto pronađe. Odveden je na nepoznatu lokaciju i niko od porodice, ali ni advokat, nisu imali priliku da stupe u kontakt sa njim.

Tek na insistiranje Dorinovih prijatelja, izdavača i kolega, novinari redakcije ruskog radija Sputnjik u Švajcarskoj dobili su indirektnu potvrdu da se on nalazi u pritvoru, a pretpostavlja se da su ga kidnapovale obaveštajne službe. Portparol švajcarskog Ministarstva pravde Folko Gali rekao je Sputnjiku da "Dorin nije uhapšen po nalogu kancelarije ovog ministarstva, ali da to ne znači da možda nije uhapšen iz drugih razloga, odnosno u nekoj drugoj istrazi švajcarskih službi".

Sumnjiva smrt

U januaru prošle godine, Dorin je izašao sa sumnjom da je koautor njegove poslednje knjige o Srebrenici Zoran Jovanović preminuo od srca 13. jula 2013, i to samo desetak časova pošto mu je javio da je uspeo da otkupi dva snimka "koji u znatnoj meri ruše mit o Srebrenici".
Međutim, Ivanišević je sarađivao sa obojicom i kaže da je Dorin sklon mistifikaciji.
- Svakome ko se bavio ozbiljno istraživanjem jasno je da nema pouzdane fotografije ili video-zapisa koji razjašnjavaju šta se zaista dogodilo u Srebrenici - kaže Ivanišević, čiji Institut ima u posedu fotografije od Dorina i Jovanovića, ali one, kako kaže, predstavljaju Orića u uniformi i sa oružjem i ništa više.

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online