Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.07.2015.
20:48
Blic A

Nebeska zver: Ruska vojska pravi megaletelicu

Rusija pravi vojnu letelicu nalik na svemirski brod, koja će, tvrde proizvođači, “biti lakša od vazduha”. Sto trideset metara duga letelica objedinjuje tehnologiju aviona, helikoptera i cepelina. Moći će da poleće i sleće bez piste i preveze 200 vojnika ili 60 tona tereta, a kretaće se maksimalnom brzinom od 140 km/h. Planirana je i manja, brža verzija, koja može da prenese 16 tona, pri brzini od 170 km/h.

Augur RosAeroSystems
Atlant će biti deo ruskog vojnog arsenala

Futuristička letelica od 15 miliona dolara opremljena je naprednom, visokopreciznom tehnologijom, a ruski zvaničnici kažu da će se koristiti u vojne svrhe.


Podaci o tome kada će ući u upotrebu nisu objavljeni, ali kompanija Augur RosAeroSystems, koja stoji iza projekta, najavila je da će nova Putinova igračka biti spremna za upotrebu već 2018.

Potpredsednik kompanije Mihail Talesnikov kaže da će projekat biti završen do decembra. Nakon toga, posao preuzima tehnički tim, a potom slede probni letovi protipa.

Talesnikov ističe da će letelica imati sve prednosti cepelina, ali da će nedostaci biti eliminisani. Prilikom istovara tereta, letelica će otežati putem komandi, bez potrebe za balastom. Na taj način, nakon istovara neće izgubiti težinu i odleteti u stratosferu, objašnjava ovaj stručnjak.

- Osim toga, odlučili smo da letelicu učinimo čvršćom pomoću specijalnog sistema za balansiranje (SAB). Imaće tvrd omotač. To nije konstrukcija obložena materijalom, već telo od kompozitnog materijala - objašnjava Talesnikov.

 -To je inovativno rešenje i sistem je jedinstven, nigde u svetu to nemaju - dodaje on.

Kabina letelice podseća na cepelin, sa veoma velikim prozorom i dva mala krila pozadi. Može da izdrži spoljnu temperaturu do minus 40 stepeni Celzijusa, kakva je karakteristična za rusku zimu.

Proizvođači kažu da su dirižabli jeftiniji od helikoptera i aviona, da mogu da ponesu više tereta i stignu do udaljenih i nepristupačnih predela.

“Atlant” će biti 30 odsto jeftiniji od ruskog transpotnog helikoptera Mi-26, čija najskuplja verzija košta 25 miliona dolara.

Spekuliše se da će ga ruska vojska koristiti na graničnim prelazima, na primer radi kontrole krijumčarenja drogom, za transport velikog broja vojnika i tereta.

Proizvođači kažu da su zainteresovane i naftne i gasne kompanije u Sibiru i na Arktiku, naročito zbog visokih troškova i problema s kojim se suočavaju u izgradnji infrastrukture i transportu opreme.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.07.2015. 05:52
ВОЛ-ови г-о-в-н-а-р обрисао све коментаре..... немојмо више коментарисати њихове текстове па нек их смрадови сами читају! БОЈКОТ Сорошевих гузолизаца!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online